Mann starter for hardt ut på løpeturen
© iStock

Slik unngår du å starte for hardt på løpeturen

Å legge ut for hardt er en av de vanligste feilene vi gjør når vi blir for ivrige når vi løper. Sjekk hvordan du retter opp feilen - resultatet er en mye raskere løpetid!

20. april 2020 av Lasse Lyhne

For hard start

Det er et av de klassiske problemene, og alle har opplevd det. Beina føles friske, stemningen er høy, og du legger ut i altfor høyt starttempo. Dermed kommer midtveiskrisen lenge før du faktisk er midtveis. 

Her og nå-løsning: 

Stans i tide, er det som gjelder her. Du må bremse det høye tempoet før det setter seg som melkesyre i hele kroppen. Skru ned farta og la pulsen synke litt. Et par minutter med kontrollert tempo kan være nok til å roe ned kroppen hvis du gjør det tidsnok. Pust dypt og rytmisk for å få oksygen til blodet, og konsentrer deg om å løpe lett og effektivt. Sjekk eventuelt om andre løpere er på vei bakfra, og la dem langsomt innhente deg, slik du har noen å løpe sammen med, og som kan hjelpe deg med å holde farta nede.

Slik forebygger du:

 Legg bånd på deg. Mobiliser all den kontrollen og fornuften du har, og start rolig. Løp heller den første kilometeren for langsomt enn for raskt. Det gjør ingenting om du føler at det går litt for lett på den første tredelen av løpet – du henter fort inn det tapte på de to siste tredelene. Kjenn målsettingstempoet ditt. Hvis du vet hvor fort du kan løpe den aktuelle distansen, vet du også hvor raskt du kan løpe hver kilometer. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: