Kvinne som har vondt i leggen
© iStock

Slik unngår du krampe

Krampe kommer i tide og utide, og det setter irriterende kjepper i hjulene for treningen. Men nøyaktig hva som skjer i kroppen når krampen melder seg, ser du her.

7. juni 2018 av Jesper U. Larsen

Dette skjer i kroppen 

I ryggmargen går det nerver som signaliserer til muskelen om den skal slappe av eller trekke seg sammen. Nervene styres av vilje og reflekser, men også av sensorer i muskelen.

I muskelen er det fibre som måler tilstanden i muskelen. Fibrene er signalveier som forteller nerven om muskelen skal slappe av eller trekke seg sammen.

Hvis muskelen blir overanstrengt, kan signalene som får den til å slappe av, bli svekket. Samtidig kan signalene som får muskelen til å trekke seg sammen bli sterkere, og det kan føre til kramper.

Slik blir du kvitt krampen

  • Tøy ut: Stort sett alle kramper kan stanses hvis muskelen tøyes ut. Hvis du for eksempel får krampe i leggen, kan du stå en liten meter fra en vegg eller lignende og lene deg framover med strakt bein og hælen i bakken. Har du fått krampe i leggen eller på baksiden av låret, kan du få en hjelper til løfte beinet ditt opp og presse forfoten ned, slik at tærne presses i retning mot hodet.

  • Masser området: Lett massasje i området der krampen sitter kan også løse opp spenningene, men det krever tålmodighet – spesielt hvis du får krampe under en konkurranse.

  • Gir ned: Når den akutte krampen har sluppet taket, kan du som regel fortsette med aktiviteten. Men senk intensiteten, for det er stor fare for at den kommer tilbake.

  • Drikk agurklake: Er du ofte plaget av krampe og har lyst til å prøve en alternativ metode, så kan du ta med en liten dose (cirka 50 ml) lake fra sylteagurker og drikke det så snart du merker tegn til at den kommer.

Få mer ut av treningen

Vil du ha større utbytte av treningen? Da må du ha riktig utstyr. Akkurat nå får du en flott treningstrøye fra Craft sammen med tre utgaver av Aktiv Trening for kun 99,50- kr. (+ 49,50 i porto og eksp. Totalt 149,-). Trøya er laget i et lett, mykt og elastisk materiale som følger bevegelsene helt suverent. Den er glimrende når det gjelder å transportere vekk overskuddsvarme fra kroppen, noe som betyr at du kan bruke den til stort sett alt fra en gåtur i skogen til en økt på treningssenteret eller på løpeturen.


Trøya har en verdi på 599,- kr, men akkurat nå får du den sammen med tre utgaver av Aktiv Trening for kun 99,50 kr. (+ 49,50 i porto og eksp. Totalt 149,-). Her kan du lese mer om det fantastiske tilbudet - riktig god fornøyelse med treningen. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: