Mand løber på vej om vinteren, Sne, Vinter, Total, Koldt, Refleksvest
© Colourbox

Snøløp

Du kommer ikke utenom vinterturene hvis du vil bli en bedre løper. Her har du tre gode grunner til å løpe i vinter.

14. november 2011 av Anders Burman

Form er ferskvare Du kan være i ditt livs form om høsten, men den går likevel raskt utforbakke hvis du ikke får trent i vinterhalvåret. I så fall vil du få en tøff jobb med å bygge deg opp igjen når våren kommer.

Du kan vedlikeholde det sentrale kretsløpet, altså hjerte og lunger, ved hjelp av alternativ trening. Du må imidlertid løpe for å holde det lokale kretsløpet, altså muskler, sener, nerver og skjelett, i toppform.

Nettopp derfor vil en elitesyklist med samme kondisjonstall som en eliteløper se seg kraftig slått av den samme løperen i en løpekonkurranse, nettopp fordi syklistens kropp ikke er trent for å løpe. Og omvendt.

Kontinuitet Kontinuitet i treningen er avgjørende for utviklingen. Tar du lange pauser, vil det ikke bare bety at formen blir dårligere. Risikoen for skader øker også kraftig når du tar opp igjen løpetreningen. Dette blir særlig merkbart hvis du driver med mye alternativ trening, for det betyr at kondisjonen er god og at du derfor kan løpe relativt langt og med høyt tempo. Problemet er bare at ledd, sener og knokler ikke er vant til belastningen, og dermed øker skaderisikoen.

Kontinuerlig trening betyr også at du forbedrer løpeøkonomien. Løpeøkonomien sier noe om hvor god du er til å utnytte den energien du har til rådighet. Hvis to løpere har samme kondisjonstall, vil den løperen som har den beste løpeøkonomien, være betydelig raskere fordi han bruker mindre energi på fremdriften. Jo mer du løper, desto bedre blir løpeøkonomien. Også derfor er vintertreningen gull verdt.

Variation Ensidig trening sliter – både på kroppen, som lettere blir skadet, og på motivasjonen. Møter du veggen mentalt, er det overhengende fare for at du også vil gå tom for krefter.

Å løpe om vinteren er noe helt annet enn å løpe om sommeren. Du har mer klær på kroppen, underlaget er krevende, det er mørkere og ganske ensomt der ute, og du får andre sanseinntrykk enn når du løper i den lyse årstiden. Det ujevne underlaget belaster imidlertid kroppen på en annen måte, og det reduserer skaderisikoen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: