Snøløp - Hvordan?

Hvordan du skal løpe, og hva du skal trene, er i høy grad avhengig av det aktuelle underlaget. Her ser du hva du bør tenke på.

14. november 2011

Vintervær kan være så mangt, og særlig hvis du bor i kystnære strøk. Årstiden byr på alt fra bitende kulde til slapseføre. Det påvirker i høy grad underlaget, og du kan oppleve både dyp snø, islagte fortau og saltslaps. Ulikt føre krever ulike strategier og gir forskjellige muligheter for variert og god løpetrening.

### Is Når temperaturen svinger rundt nullpunktet, vil snødekket smelte og fryse til igjen. Det betyr at det stedvis oppstår isflater som gjør fortau og veier såpeglatte. Dette underlaget krever at du er svært oppmerksom og hele tiden ser fremover og prøver å oppdage islagte partier i tide. Løp med litt kortere og raskere skritt, og legg deg litt fremover slik at du ikke faller bakover hvis du glir. **Egnet til** Rolige turer uten ambisjoner om verken fart eller distanse.
### Dyp snø Fortau, sykkelstier og brøytede veier er glimrende løpeunderlag om vinteren. Har du lyst til å prøve, kan det være en stor opplevelse å ta en avstikker fra stiene og ut i den dype snøen. Løping i dyp snø er svært god intervall- og styrketrening som stiller høye krav til musklene og tvinger deg høye kneløft. **Egnet til** Korte avstikkere fra den vanlige løpeturen. Løp en kjapp spurt på et par hundre meter i dypsnøen. Ta en kort pause, og gjenta prosedyren 5–10 ganger.

Teknikktrening

Siden det er lenge til neste konkurranse, er vinteren et glimrende tidspunkt for å jobbe med løpestilen. Prøv å holde overkroppen så rank som mulig når du løper, og len deg litt fremover. Løp med kortere skritt, og forsøk å lande litt lenger frem på foten. For de fleste vil det komme av seg selv på glatt underlag. Resultatet er en raskere og mer effektiv løpestil som også sørger for at du ikke faller.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: