2 mænd løber på bane sprint hurtigt høj fart anstrengt Østerbro stadion

Spurt

Spurttrening påvirker fysikken gunstig på flere områder. Det betyr raskere tider og bedre helse.

31. august 2011

Bedre kondisjon Kroppens evne til å ta opp og utnytte oksygen er avgjørende for hvor fort du klarer å løpe. Det er oksygenet som gjør at du kan omdanne kroppens drivstoff, sukkerstoffet glykogen, til energi og fremdrift. Er ikke oksygenet tilgjengelig, fungerer heller ikke energiomsetningen.

  • Spurtintervallene gjør åndedrettsmuskulaturen sterkere, slik at lungene kan utvide seg mer og derfor ta til seg mer oksygen.

  • Spurtintervallene øker dessuten hjertets slagvolum. Dermed blir det sterkere, slik at det kan transportere oksygenet raskere og mer effektivt til musklene.

  • Også inne i selve musklene har spurtintervallene en virkning. De øker nemlig mengden av de små blodårene, kapillærene, som transporterer oksygenet det siste stykket ut til muskelcellene.

  • Endelig skjer det en effektivisering inne i muskelcellen. Antallet små brenselsceller, mitokondriene, blir nemlig større. I tillegg øker konsentrasjonen av enzymer i mitokondriene, som derfor blir mer effektive når de omdanner glykogen og oksygen til energi.

Resultatet av alt dette er at kroppen kan ta opp mer oksygen, og dermed blir kondisjonen bedre. Samtidig forbedrer du løpeøkonomien, fordi den økte oksygenmengden som kroppen tar opp, utnyttes mer effektivt. Kondisjon og løpeøkonomi er de viktigste parametrene for å oppnå bedre resultater. Når de styrkes, kommer også resultatene.

Bedre helse Men spurtintervallene gjør deg ikke bare raskere. Det er gjort flere studier som tyder på at du også får helsemessige gevinster ved å sette opp farten maksimalt.

  • Det høye tempoet styrker hjertet og gjør hele kretsløpet mer effektivt. Det gjør også at risikoen for hjertekarsykdom reduseres kraftig.

  • Samtidig lærer kroppen seg å håndtere sukker bedre. Det skyldes at det oppstår en økt konsentrasjon av de små glukosetransportørene som heter GLUT4 i muskelcellene. De gjør at blodsukkeret tas raskere opp i cellen. På den måten kan muskelcellene ta opp nødvendig energi samtidig som blodsukkernivået stabiliseres. Det betyr at belastningen på hjerte og blodårer blir mindre, og redusert risiko for type 2-diabetes.

  • De korte intervallene gir også en slankebonus. Selv om treningen er av meget kort varighet, gjør nemlig den høye intensiteten at etterforbrenningen øker. Det vil si at forbrenningen fortsetter på et høyere nivå mange timer etter at treningen er avsluttet, med andre ord at du forbrenner flere kalorier også når du ligger på sofaen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: