Spurt - Hvor ofte?

Så ofte bør du spurttrene.

31. august 2011

De raske spurtene er et genialt verktøy for å finslipe formen slik at du treffer toppformen like før en viktig konkurranse. Forskning har vist at du får størst utbytte av spurtene hvis du legger dem inn i treningsprogrammet 8–10 uker før et viktig løp.

Er du virkelig barsk, kan du la spurtene erstatte all løpetrening og spurttrene tre ganger per uke i de 8–10 ukene. Vi anbefaler allikevel at du nøyer deg med 1–2 ganger per uke. I tillegg til spurtene bør du løpe en lang og rolig tur som styrker utholdenheten, og en halvhard tempotur.

De fleste konkurransene foregår mellom april og oktober, og derfor er det i denne perioden du har mest nytte av den hurtigheten som forbedret løpeøkonomi og kondisjon kan bidra med. Det er også andre grunner til at intervalltrening fungerer best i de varme månedene. De lange pausene på tre minutter mellom hvert spurtintervall kan lett bli en kjølig fornøyelse når det er kaldt i været.

Spurttrening kan også være nyttig selv om du ikke skal konkurrere. Treningen er et fantastisk hjelpemiddel for å vedlikeholde formen og hurtigheten om vinteren. Men da kan du nøye deg med spurtintervaller hver andre eller tredje uke.

Det er viktig å begynne forsiktig når du spurttrener. Selv om du har løpt mye, bør du ta de to første ukene på begynnernivå og se om du har overskudd til mer krevende trening etter hvert.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: