© Colourbox

Strekk deg myk uten å bli slapp

Å strekke ut etter en løpetur har effekt om det gjøres på det rette tidspunktet.

4. mai 2010

Mange løpere ser løping og omfattende strekkøvelser som en dårlig kombinasjon. Flere undersøkelser har vist at smidige muskler kan gå utover spensten i frasparket og gjøre deg til en langsommere løper. Det er synd, siden strekkøvelser også fremmer restitusjonen.

En ny undersøkelse avslører likevel at det ikke er selve strekkingen, men måten og tidspunktet den utføres på som er problemet. Forskerne fant at hvis strekkøvelsene gjøres uavhengig av øvrig trening og etterfølges av at man spenner muskelen, så er det mulig å forbedre smidigheten uten at det går utover styrke og spenst.

Mer smidig uten at du blir langsommere

  • Gjør strekkøvelser tre ganger i uken. Gjør øvelsene uavhengig av annen trening, og begynn med å varme opp ved å sykle, løpe eller hoppe i et par minutter.

  • Strekk muskelen i fem sekunder, og stram den deretter hardt i 5–10 sekunder. Slapp til slutt av i fem sekunder. Gjenta syklusen tre ganger for hver muskel.

  • Pass på å strekke alle relevante løpemuskler. Det gjelder lårenes forog bakside, setemuskler, hofter, leggmuskler og leggens forside.

Source #The Journal of Strength and Conditioning Research

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: