© Istock

Styrketrening for løpere

Styrketrening er den enkleste løsningen for å bli en raskere løper. Her ser du hvordan.

10. januar 2019 av Bjarke Kobberø.

Vil du bli en raskere løper og unngå skader, bør du bruke tid på styrketrening. 3–4 enkle øvelser trener de viktigste løpemusklene og gjør deg både raskere og mindre utsatt for skader.

Den viktigste styrkeøvelsen for løpere: knebøy

  • Slik gjør du: Stå rett med skulderbred avstand mellom føttene. Stram sete- og magemuskler. Gjør en kontrollert bevegelse der du bøyer knærne til lårene er i vannrett stilling. Hold ryggen rak, se rett frem og legg vekten på hele foten. Rett deg opp med en relativt rask bevegelse til du står oppreist.

  • Mengde: 3 x 10 repetisjoner er et godt utgangspunkt.

  • Variasjon: Hold vekter i hendene, legg en vektstang på nakken eller ta på deg en tung ryggsekk.

Slik virker det: Styrketrening gir bedre koordinasjon. Den lærer muskelfibrene å samarbeide om løpebevegelsen. Litt enkelt kan man sammenligne det med en tautrekkingskonkurranse der deltakerne på det ene laget står og drar ukoordinert og på skift i tauet, mens det andre laget er godt koordinert og drar samtidig. For deg betyr det at du kan nøye deg med å bruke mindre energi på å utføre løpebevegelsen.

Kom godt i gang: Den største utfordringen med styrketrening er å få gjort den. Derfor gjelder det å skape en rutine og stille overkommelige krav til seg selv. Start for eksempel med 5 minutter styrketrening. Øk til 10 og 15 minutter når vanen er innarbeidet. Gjør gjerne treningen til en del av morgenrutinen, eller ta øvelsene etter de lette løpeturene. Er du begynner, vil 2 ukentlige økter være fint, men prøv gjerne å få til 3 økter per uke når du først har kommet i gang. Da vil du oppleve markant forbedring.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: