Vil du ha mer fart på løpeskoene? Da må du ta kortere skritt
Vil du ha mer fart på løpeskoene? Da må du ta kortere skritt © Colourbox

Ta kortere skritt, og bli en bedre løper

Vil du løpe raskere, spare på energien og redusere risikoen for skader? Da har vi noen skikkelig gode tips til deg.

28. januar 2019 av Christian Thestrup

Mange løpere tror at de får mer fart på skoene ved å ta lengre skritt. Men selv om det umiddelbart høres logisk ut, så stemmer det ikke. Hvis du vil løpe raskere, så må du nemlig sette opp frekvensen og i stedet ta flere korte skritt. 


Det viser en undersøkelse fra East Carolina University i USA. Her satte forskere en gruppe løpere til først å løpe med en gitt hastighet med 10 prosent lengre skritt enn de pleide. Deretter ble de bedt om å løpe med 10 prosent kortere skritt enn normalt. Begge turene ble for øvrig gjennomført ved at løperne landet henholdsvis på hælen og midt på foten - populært kalt forfotsløping. 

Kort er godt

Resultatet viste at belastningen på føtter og bein ble redusert, når skrittlengden ble kortere. Det gjaldt spesielt de løperne som samtidig landet midt på foten, noe som stemmer godt med andre studer som har vist at forfotsløping reduserer belastningen på knærne og det er mindre risiko for skader som beinhinnebetennelse. 

Undersøkelsen fra East Carolina University viste også at deltakerne løp mer effektivt ved å ta flere, men kortere skritt. De brukte rett og slett mindre energi på å løpe, mens det motsatte var tilfellet når skrittlengden økte. 


Så hvis du vil raskere fram, bruke mindre energi og redusere risikoen for skader, så må du bare ta flere, men kortere skritt. Det optimale er et sted mellom 160-180 skritt i minuttet, og her teller begge føttene med. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: