Tar jeg i hardt nok?

Selv under intervalltrening har jeg problemer med å få en puls på over 168. Jeg er 34 år og har en hvilepuls på 40. Er det fordi jeg ikke presser meg hardt nok?

Det høres ikke ut som om det er evnen til å presse deg det er noe i veien med. Hvis du følger regelen om at maksimalpulsen er det samme som 220 minus alderen din, betyr en puls på 168 til at du trener ved 90 prosent av maksimalpuls.

Hvis du har mindre enn et halvt års løpeerfaring, er 90 prosent et passende nivå for intervalltrening, mens mer erfarne løpere godt kan ligge på mellom 90 og 95 prosent av maks.

Det springende punktet er allikevel hva maksimalpulsen faktisk ligger på. Er den høyere enn de 180 som pulsformelen tyder på, eller er den lavere? Formelen 220 minus alder er et rent statistisk uttrykk og passer bare på et gjennomsnitt av hele befolkningen. Den sier ingenting om maksimalpulsen. Den kan ligge langt over, langt under eller tett på landsgjennomsnittet. Ta derfor testen som du ser under, og bruk resultatet i treningen.

Test av maksimalpuls:

  • Varm godt opp med 15 minutter lett løping etterfulgt av fem korte akselerasjoner på 50–75 meter.

  • Deretter løper du en cirka 500 meter lang strekning så fort du kan.

  • Ta pause i ett minutt, og gjenta den intense løpingen. Prøv å øke tempoet de siste 100 meterne.

  • Mål pulsen når du krysser målstreken for annen gang.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: