Mann løper i terrenget

Terrengløping er morsomt og utfordrende. Er du nybegynner når det gjelder å løpe i terrenget, har vi sju gode råd til deg.

© iStock

Gode råd til nye terrengløpere

Hvis du er som de fleste andre, løper du mest på asfalt. Og selv om du er erfaren på det området, er terrengløping helt annerledes. Men fortvil ikke, for også terrengløping handler i bunn og grunn om å sette det ene beinet foran det andre. Her er våre sju viktigste terrengtips.

24. april 2021 av Lasse Lyhne

Bare prøv

Terrengløping kan kompliseres i det uendelige: «Du må ha det og det utstyret, du må ha en spesiell løpeteknikk og du må vite hvor alle de små stiene går». Men slik trenger det ikke være. Bare kom deg ut i skogen og prøv! Hold deg til de større stiene i starten, og prøv noen av de mindre i små partier etter hvert.

Hold kan ødelegge treningsgleden fullstendig. Se her hvordan du forebygger hold, og hva du kan gjøre hvis uhellet er ute.

Glem tiden

Alle bakkene og det ujevne underlaget gjør at farten blir en helt annen – og mye lavere – enn du er vant til. Slik er det bare. Glem derfor alt om kilometertider, og ha i stedet fokus på naturen rundt og underlaget under deg.

Start rolig

Det er hardt å løpe i terrenget, og det er hardt på en annen måte enn vanlige turer på asfalt. Start derfor forsiktig. Begynn på større grusveier, og løp bare kortere passasjer på veldig ujevnt underlag.

>> FÅ MASSE TRENINGSTIPS, motivasjon, konkurranser, oppskrifter og forslag til øvelser rett i innboksen. Klikk her for å få vårt populære nyhetsbrev. <<

Supplerende trening

Terrengløping stiller høye krav til stabilitet i ankler, knær og hofter og kjernestyrken. Vurder derfor å ta øvelser for disse områdene (for eksempel ettbeins knebøy, vippebrettøvelser og planke).


Løp på følelsen

Noe av det kule ved terrengløping er at det ikke er planlagt, men intuitivt. Kom deg av gårde, og la deg inspirere av de smale stiene som dukker opp underveis. Du risikerer selvfølgelig å havne på villspor, men ved å bruke en navigasjonsfunksjon på treningsklokka eller kartet på mobilen (som du alltid bør ha med hvis du løper alene i skogen) finner du nok veien tilbake.

Vil du vite mer om plantene du ser i naturen, ikke minst eventuelle giftige vekster, så prøv denne planteappen.

Løp runder

Har du funnet den perfekte terrengrunden med både bakker og teknisk terreng, så løp den gjerne flere ganger – eventuelt som en form for intervaller. Dermed kan du øve deg på å løpe fort gjennom de tekniske partiene. I tillegg kan du legge en jakke og litt vann ved start- området. Da har du det klart når du kommer gjennom runden.

Terrengløping er fantastisk – hvis du har riktig sko. Få de beste tipsene fra våre eksperter her, så får du en fantastisk løpetur i naturen.

Øv deg på teknikken

Terrengløping krever mer fokus og konsentrasjon enn en løpetur i byen. På tekniske stier bør du unngå å se rett ned og i stedet la blikket hvile tre–fire meter foran deg. Se kjapt på stien slik at du rekker å reagere på hindringer og velge den riktige linja gjennom løypa. Når du løper oppover, så ta små og raske skritt. Len deg inn i bakken, og bruk armene aktivt til å generere fart. Nedover bør du øve deg på ikke å bremse, men i stedet la beina løpe. Ta relativt små skritt, og juster farten ved å lene deg fram eller tilbake. Bruk armene til å holde balansen. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: