Trailløb

Få jord, grus og stein under føttene. 

© Foto: Salomon

Kom i form med terrengløping

Noe av det beste du kan gjøre for løpeformen din er å søke bort fra asfaltveiene og ut på små stier i skogen.

30. august 2021 av Redaktionen

Terrengløping er populært som aldri før, og det er det en god grunn til, for så fort du får jord, grus og stein under føttene, skjer det noe med både løpeglede, motivasjon, teknikk og form. Her får du sju gode grunner til å elske terrengløping.

1. Naturlig intervalltrening 

Bakkene, de skarpe svingene og det tunge underlaget gjør at du får opp pulsen skikkelig flere ganger i løpet av en løpetur i terrenget. Den variasjonen i intensitet kan sammenlignes med intervalltrening og styrker kretsløpet kraftig. Det gir sterkere hjerte og bedre kondisjon, som igjen gir bedre helse og høyere fart i løpeskoene.

2. Mer styrke 

Terrengløping er mye mer styrkebetont enn løping på flat vei. De mange bakkene og akselerasjonene ut av svingene styrker musklene i både lår og legger. Det gir mer eksplosive og effektive løpesteg og gjør deg også mer robust for skader. Overkroppen og kjernen må også jobbe mye hardere under terrengløping enn på jevne, flate veier.

>> FÅ MASSE TRENINGSTIPS, motivasjon, konkurranser, oppskrifter og forslag til øvelser rett i innboksen. Klikk her for å få vårt populære nyhetsbrev. <<

3: Færre skader 

OK, risikoen for å tråkke over er større når du løper på ujevne stier. Men fordi løpingen er så variert – foten treffer bakken på forskjellige måter, du har ulik lengde på skrittene og hastigheten går opp og ned – reduseres risikoen for belastningsskader. I tillegg utvikler du styrke og stabilitet i knær, ankler og hofter, så risikoen for å tråkke over går på sikt ned.

4. Bedre balanse

Bratte nedoverbakker, hull, greiner og veltede trær… Balansen utfordres og utvikles i høyeste grad i terrenget

5. Nul stress, bare gøy 

Det varierende underlaget og de tekniske utfordringene gjør det morsomt å løpe i terrenget. Fokuset er på neste skritt, hodet tømmes for hverdagens støy og du glemmer helt hvor langt du har løpt. En god terrengløpetur har disse klassiske utfordringene:

  • Sprang over veltede stammer 
  • Løp gjennom gjørme 
  • Spurt opp og ned bratte skrenter 
  • Akselerering ut av skarpe svinger

6. Masse artig utstyr 

Terrengløp stiller krav til utstyret ditt på en annen måte enn landeveien – og gir deg mulighet til å dykke ned i en hel verden av spennende utstyr. Du kan få sko til gjørme, sko til fjell eller sko til tørre stier. Du kan få tonnevis av sekker, shortser, jakker og trøyer laget for helt spesifikke forhold i naturen og med masse kule detaljer. For ikke å snakke om flasker, kopper, staver og klokker med kompass og høydemåling. Et merke som Salomon kan gi deg alt du trenger til turen.

7. Nye energi fra naturen

En nyutsprunget bjørkeskog eller høsttrær i alle nyanser av gult og rødt, er bare fantastisk å oppleve! Løper du på små stier i skogen, befinner du deg ofte midt oppe i alt sammen – helt omsluttet av naturen. Det er ikke bare vakkert å se på. Det gir deg også massevis av lykkehormoner, reduserer stressnivået og får deg i bedre humør. Lite kan kurere dårlig humør like effektivt som en løpetur i terrenget.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: