Terrengløper i aksjon

Løp høsten i møte med en terrengpakke fra Salomon

Slik løper du i terrenget

ANNONSE: Å løpe i terrenget er noe helt annet enn å løpe på asfalt. Det er morsomt, variert og givende, men stiller også større krav til teknikk, konsentrasjon og utstyr. Her viser vi deg hvordan du takler utfordringene i terrenget og gir deg mulighet til å vinne den optimale terrengpakka.

26. september 2021 av Redaktionen

1. Jevne, lange bakker 
En jevn oppoverbakke forseres best med relativt korte skritt, høy frekvens og god løperytme. Det er det mest energieffektive. Er underlaget veldig ujevnt, så unngå å tråkke i hull og groper, og forsøk å løpe «oppå» stien. Det sparer energi og får deg raskere framover. Unngå å løpe deg helt i senk i oppoverbakken, men spar heller litt krefter til de flate partiene.


2. Bratte skrenter
Korte, bratte skrenter forseres best med eksplosive skritt og høye kneløft, slik at du raskt og effektivt trykker deg oppover. Len deg inn i skrenten, og ta eventuelt hendene til hjelp, og skap ekstra kraft ved å trykke dem ned mot lårene når du sparker fra. Er det veldig bratt, kan du også gripe tak i røtter, trær eller gress og hive deg oppover.


>> FÅ MASSE TRENINGSTIPS, motivasjon, konkurranser, oppskrifter og forslag til øvelser rett i innboksen. Klikk her for å få vårt populære nyhetsbrev. <<


3. Nedoverbakker
Du kan tjene like mye tid nedover som oppover. Det handler om å løpe avslappet og tørre å gi slipp. Løp med korte skritt og la beina «rulle», i stedet for å bruke krefter på å bremse opp. Bruk hoftene til å styre farten. Skyter du hoftene framover, øker du farten, og skyver du dem bakover, reduserer du den. Strekk armene ut til siden, og bruk dem som balansestang.

4. Røtter
Når det er mange røtter, så glem de lange, tunge skrittene, der foten treffer bakken langt foran deg. Løp i stedet med korte, raske skritt, der foten treffer bakken under kroppens tyngdepunkt, og kontakttiden med underlaget er kort. Se et par meter framover, og les løypa, så du vet hvor du skal sette føttene. Løp mellom røttene eller sett foten vinkelrett på dem, slik at du unngår å gli.


5. Svinger
Mange, krappe svinger, som for eksempel i en terrengsykkelløype, stjeler mye fart. Løp jevnt gjennom svingene, slik at du ikke hele tiden bremser og akselererer. Øv deg på å løpe i kantene av svingene, og kutt dem, så veien gjennom dem blir så kort som mulig. Er det gjørmete, så sørg for å ha et par gode terrengsko på beina. Store, solide knotter sikrer deg masse grep i svingene.

Terrengsløperen favoritter 

Forskjellen mellom en super terrengløpetur og en ubehagelig opplevelse der du sklir rundt på underlaget, handler mye om utstyret. Her er de fem viktigste tingene du trenger.

Salomons Agile Tee
Salomons Agile Tee

Trøye 

En tettsittende trøye i svettetransporterende stoff flytter fukten bort fra huden og ut i tøyet, der den kan fordampe. Salomons Agile Tee holder deg tørr og varm på terrengturen og er en perfekt trøye til løpeturene i terrenget.

Salomons Ultra Glide
Salomons Ultra Glide

Sko

Det viktigste utstyret til terrengløping er skoene. Når terrenget blir kupert og underlaget glatt, duger ikke de vanlige løpeskoene dine lenger. Gå for en sko med grove knotter, som kan bite seg fast i det løse underlaget, og en tettsittende og solid overdel, som beskytter tærne. Salomons Ultra Glide er en fremragende sko til de fleste utfordringer.

Salomons Agile Tights
Salomons Agile Tights

Tights

Du vil ikke ha flagrende plagg som henger fast i greiner og kratt. En velsittende tights som gir varme og et godt grep rundt musklene, er helt klart å foretrekke. Salomons Agile Tights har fine detaljer som forsterkede legger, som er lurt i terrenget.

Salomon Bonatti Trail
Salomon Bonatti Trail

Jakke 

En lett vind- og vanntett jakke som lar huden puste, redder deg hvis været slår om. Den beskytter mot vann og vind og lar kroppen holde på varmen som produseres. Den er derfor overraskende varm, selv om den er tynn. Salomon har laget jakker til verdens villeste våghalser, og denne Bonatti Trail-jakka er lett, vanntett og så kompakt at den enkelt kan pakkes sammen i en lomme.

Salomons Active Skin 8
Salomons Active Skin 8

Rygsekk 

Løper du langt i terrenget, er en ryggsekk med drikkeflasker og plass til tøy, energi og en mobiltelefon uunnværlig. En av de beste er Salomons Active Skin 8. Den sitter som en vest rundt kroppen, og innholdet fordeles effektivt mellom rygg- og brystlommene.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: