Les også

Mand løber i skoven, Sommer, Mudret, Trailløb, Offroadløb, Total

Terrengløp

Terrengløp - Hvordan?

Slik setter du sammen den perfekte terrengturen.

25. mars 2011

Du er godt i gang så snart du tar av på de små stiene. Gevinsten blir allikevel større hvis ruten du løper oppfyller visse kriterier.

Det er også viktig at du løper riktig, med kraftige angrep på motbakkene, dynamiske hopp over eller rundt hindringer og et åpent sinn som hilser utfordringene velkommen.

Den perfekte terrengløypa er ikke nødvendigvis lang. Hvis den inneholder de rette elementene, er det allikevel mindre viktig om den er én eller åtte kilometer lang.

Bakker Bakker er geniale når du vil trene puls og styrke, så sørg for minst et par kraftige stigninger underveis. Velg gjerne lengre, jevne bakker med kortere, bratte stigninger.

Teknikk Angrip bakken og øk farten opp stigningen med korte, kontante skritt. Pump med armene, og løft knærne høyt for hvert skritt.

Søle Søle eller sand er mykt og stjeler kraft i frasparket. Det tvinger deg til å løfte foten du satser med, noe som gir mer styrke i hasemusklene. Cirka 500 meter med løst underlag er perfekt.

Teknikk Løp gjennom sølen med en rank holdning og korte skritt der du fokuserer mer på å trekke opp satsfoten enn å sparke fra mot underlaget.

Svingete stier En sti som snor seg i sikksakk mellom trærne, er perfekt til å trene balanse og koordinasjonsevne. De hyppige retningsendringene venner deg til raske vektforskyvninger og får bedre tak i benmusklene enn når du løper rett frem.

Teknikk Løft blikket, og øv deg på å lese ruten. Løp med korte, raske skritt som gjør det mulig å skifte retning raskt.

Balansegang Det er morsomt å krydre turen med balanseøvelser der du hopper fra stein til stein eller balanserer på veltede trestammer. Balansegangen skjerper koordinasjon og balanse, som lett svekkes med alderen.

Teknikk Senk farten, få kontroll over pusten og konsentrer deg om å finne den beste veien rundt hindrene.

På alle fire Bratte skrenter der du må ned på alle fire, aktiverer overkroppen samtidig som baksiden av lårene styrkes kraftig når du skyver deg oppover bakken.

Teknikk Det gjelder ganske enkelt å forsere hindringen. Hvis det krever at du kryper, sparker, dytter eller åler deg fremover, så gjør du det. Jo mer du sliter, desto bedre er virkningen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: