© istock

To gode fartsredskap

Bruk et av fartselementene under én til to ganger i uka – og bytt gjerne mellom dem for å få variasjon i belastningen.

29. juni 2020 av Lasse Lyhne & Bjarke Kobberø

Her er to morsomme redskap for å få mer fart i beina.

Stigningsløp 

På den vanlige løpeturen legger du inn 3–5 fartsøkninger på cirka 100 meter. Farten økes gradvis i løpet av distansen, slik at du nesten spurter de siste tjue meterne. Pass på å legge tilstrekkelig avstand mellom stigningsløpene, slik at du får tid til å komme deg til hektene mellom dem.

Gir:
Farten økes fra jogging til nesten spurttempo.

Hensikt:
Du venner kroppen til å løpe med høyere intensitet enn normalt. Det forbedrer kondisjonen, muskel- styrken og evnen til å løpe fort. Også fartsfølelsen blir bedre.

Obs:
I begynnelsen vil det føles merkelig plutselig å skulle bryte tempomuren, men det er fantastisk å kjenne hvordan farten virker både på form og motivasjon.

Tempo 

Tempo er en nøkkel- ingrediens når du vil bli en bedre løper, enten du er mosjonist eller eliteløper. Det handler i første rekke om å løpe fort over en lengre periode, gjerne 10–20 minutter for nye løpere og 20–30 for erfarne løpere. En god tommelfingerregel er at temposekvensen skal vare i 50–60 prosent av tiden du bruker på en vanlig løpetur. Farten på tempoturen skal være høy, men ikke høyere enn at du kan holde den hele veien. Du skal presse deg, men likevel ha noe å gå på. Farten vil gjerne ligge på det nivået du bruker når du deltar i et 5 km-løp og vil gjøre det best mulig.

Gir:
Øk eventuelt gradvis.

Hensikt:
Tempoet presser kroppen. Det gir bedre kondisjon og løfter syreterskelen.

Obs:
Del eventuelt inn tempoturen i to strekninger med et par minutters pause der du jogger lett.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: