© Jakob Helbig

Tre faktorer som gir bedre løpeøkonomi

Løpeøkonomien avgjøres av en rekke forhold. Noen av dem får du ikke gjort noe med, men de fleste kan i høy grad trenes.

26. mars 2012 av Torbjørn Sindballe

Løpeteknikk og kroppsbygning: Måten du løper på, altså løpeteknikken, har en viss betydning for løpeøkonomien. Spesielt nye løpere kan ha nytte av å rette opp tekniske uvaner som lange skritt eller kraftig vridning av overkroppen. Mange, særlig erfarne løpere, overvurderer likevel teknikkens betydning for løpeøkonomien. Derimot har kroppsbygningen mye å si for løpeøkonomien.

I en studie av kenyanske eliteløpere fremgår det at deres enestående løpeøkonomi blant annet skyldes størrelsen på og plasseringen av leggmusklene. Kenyanerne hadde små og høyt plasserte leggmuskler, og kunne derfor bruke langt mindre energi på å svinge benet frem og tilbake når de løp.

Elastisitet: En annen faktor som har betydelig innflytelse på løpeøkonomien, er de elastiske egenskapene i muskler og sener. Hver gang du lander på benet, lagrer du energi i senene. Denne frigis under det påfølgende frasparket, litt som med bakbena på en kenguru. Jo mer energi du kan lagre, desto mindre må du bruke på å utvikle kraft i det påfølgende skrittet. I motsetning til kroppsbygningen kan disse elastiske egenskapene trenes og utvikles, blant annet med eksplosiv styrketrening.

Stabilitet: Optimal stabilitet rundt ankler, knær, hofter, mage og korsrygg sørger for at kraften i frasparket forplantes direkte til fremdrift uten at energien går tapt i leddene. Samtidig er den rette bevegeligheten rundt forsiden av hoftene viktig, ettersom benets bevegelse hemmes hvis du er for stiv. Både stabilitet og bevegelighet kan forbedres betydelig ved hjelp av balanse- og stabilitetstrening.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: