Kvinne som løper i byen
© iStock

Tre morsomme løpeturer i byen

I byen er det mange spennende utfordringer som kan gjøre løpeturen mye morsommere. Her får du våre tre beste forslag til hvordan du forvandler den småtrivielle løpeturen i byen til actionfylt lek.

2. september 2019 av Jesper U. Larsen

Slik gjør du løpeturen til en lek

Bor du midt i byen, kan løpeturer i skog og mark være nesten umulig å få til i hverdagen, og du må kanskje nøye deg med å drømme om kronglete stier, kupert terreng, veltede trær og andre hindringer som gjør løpeturene i naturen så morsomme og utfordrende. 

Men faktisk kreves det bare litt fantasi til for å forvandle den flate, rutinepregede løpeturen i byen til en variert og avvekslende økt som stort sett gir deg alle fordelene fra actionfylt terrengløping i skogen.

Her får du våre tre beste forslag til hvordan du kan piffe opp løpeturene i byen.

1. Ikke tråkk på strekene 

Fortau med betongfliser, som man finner i sentrum en del steder, er ikke så veldig godt egnet løpeunderlag, for de harde betongflisene er tøft for beina, samtidig som man må passe seg for kanter og hull, samt fotgjengere med barnevogner, hunder og andre forstyrrende elementer. 

Men du kan faktisk bruke flisene til noe fornuftig. Er det for en gangs skyld rimelig fri passasje, er det supert å bruke strekene mellom flisene til en bra runde koordinasjonstrening som styrker forbindelsen mellom hjerne og muskler. 

Denne formen for trening gjør at du flytter beina raskere, også ved vanlig løping, og dermed vil løpe raskere, mer dynamisk og mer effektivt. 

Slik gjør du:
  1. Løp med kjappe, korte steg der du for eksempel tar ett skritt på hver flis og fokuserer på å flytte beina så fort som mulig. Eller bruk flisene til å hinke eller hoppe.
  2. Ta 4 –5 korte sekvenser à cirka 10 sekunder av øvelsene.

2. Trappeløp 

Det er ikke vanskelig å finne trapper i byrommet, og i stedet for å løpe forbi dem kan du utnytte dem til en runde svettedryppende trappetrening som får opp pulsen. 

I tillegg til å være fremragende kondisjons- trening er trappeløp med på å øke styrken i frasparket, slik at løpestilen blir ekstra kraftfull. Også kjernemusklene blir styrket, noe som spesielt kommer deg til gode på de lange løpeturene da kroppen har en tendens til å falle sammen. 

Slik gjør du:
  1. Finn en lang, bratt trapp uten for mange mennesker, slik at du kan løpe uforstyrret.
  2. Spurt opp trappa i 20–30 sekunder – ta et trinn om gangen, og løp med så raske skritt som mulig. Jogg rolig ned igjen, og gjenta.
  3. Varier eventuelt ved å ta lange skritt og dermed flere trinn om gangen. Trappeløping er knallhardt, så ikke bli for ivrig i starten.
  4. Start med noen få intervaller, og øk antallet etter hvert som du blir sterkere. 

3. Finn deg en konkurrent 

I likhet med lyskryss er også andre trafikanter fine å bruke til morsom og annerledes fartslek. I motsetning til intervalltrening er fartslek usystematisk oppbygget. 

Den improviserte tilgangen gjør treningen til en lek og får deg til å glemme hvor langt og fort du løper. Resultatet er at du får deg en fantastisk runde intensiv trening med følelsen av at tiden og distansen flyr av sted. 

Slik gjør du:
  1. Finn deg en fotgjenger lenger framme som et mål du jakter i full fart. Når den første fotgjengeren er innhentet, kan du slappe av litt, før du finner deg et nytt offer og spurter videre.
  2. I rushtrafikken kan du til og med ta opp kampen med en buss, en bil eller en syklist, som du kanskje vil klare å innhente når trafikken stopper opp. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: