Tre raske alternativer til 10-20-30

10–20–30 er ikke den eneste muligheten til å få fart på treningen. Her har du tre alternativer som gir enda mer variasjon.

28. september 2011

Spill fotball Studier har vist at mosjonsfotball har den samme helsemessige virkningen som intervalløp. Spillet byr uunngåelig på mange spurter og raske fartsøkninger. Det betyr at pulsen økes og at muskelbelastningen er hard. Liker du å sparke ball, er det altså et alternativ å supplere løpeturene med én fotballtrening per uke.

Fordeler: Fotball er lystbetont. Det gjør det lettere å få trent hvis du sliter med selvdisiplinen.

Bakkeløp Det er hardt å løpe oppover, nesten uansett hvilken fart du har når du gjør det. Derfor er bakker en glimrende løsning når du vil forbedre løpeformen. Bakkene presser kretsløpet, sender pulsen til himmels og får lungene til å skrike etter luft. Det høres kanskje ikke behagelig ut, men kondisjonen får et skikkelig løft. Samtidig stiller bakkene store krav til løpemusklene og har derfor noe av den samme virkningen som 10–20–30- spurtene.

Har du 4–5 bakker på den vanlige løperuten, kan du øke farten opp bakkene. Alternativt kan du løpe den samme bakken 4–6 ganger.

Fordeler: Bakkeløp styrker kondisjon og løpemuskler. Samtidig betyr den noe lavere hastigheten i bakkene at belastningen på kroppen er mindre enn når du spurter på flatmark.

Intervalltrening Klassiske intervaller på cirka fire minutter er super kondisjonstrening. Løp fort i fire minutter, ta pause i to minutter og gjenta seansen. Gjør dette 3–4 ganger én gang hver uke. Klassiske intervaller er hard trening som det krever disiplin å gjennomføre, men du får virkelig lønn for strevet.

Fordeler: Strukturert trening som forbedrer kondisjonen merkbart.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: