© iStockphoto

Tre tips for å få kontroll på NERVENE før løpet

Debutanter så vel som garvede proffer opplever nerver før et løp. Her får du tre enkle tips som snur nervene til din fordel!

16. august 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

Hjertet banker hardt, beina føles som bly og munnen er knusktørr. De fleste kjenner seg nervøse før et løp. Men i stedet for å frykte konkurransenervene, bør man ifølge forskningen se på dem som et tegn på at man tar seg selv og løpet alvorlig. At man ikke er likegyldig. Her er tre enkle tips for å takle nervene.

1. Lag faste rutiner Fordelen ved å ha rutiner er at de skaper en økt følelse av kontroll over situasjonen. En studie fra University of Gloucestershire med deltidsprofesjonelle fotballspillere viste markant mindre nervøsitet blant de spillerne som ble satt til å gjøre spesifikke før-kamp-rutiner. Det er ikke så avgjørende hva slags rutiner det er, men at man velger noen som gjør deg positivt innstilt.

2. Se på nervøsiteten som spenning I stedet for å frykte nervøsiteten og kjempe for å få den til å forsvinne, så se heller annerledes på det. Ifølge en studie fra Harvard Business School kan man rett og slett si til seg selv: ”Jeg er spent”, og det vil endre sinnstilstanden din fra å tenke trussel til muligheter i stedet.

3. Bruk kroppsspråket aktivt Et forsøk fra Columbia University og Harvard University har vist at personer som endrer sin kroppspositur så de står power pose med hendene i siden og brystet hevet, både føler seg mer selvsikre og øker testosteronnivået i kroppen, mens kortisolnivået senkes.

Kilde: European Journal of Sport Science, Journal of Experimental Psychology, Psychological Science

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: