Mann som løper
© Getty Images

Tre tips for å løpe fortere

Følelsen av å slå sin egen personlige rekord gir en helt spesiell tilfredsstillelse. Her får du tre verktøy til treningen, slik at du kan nå en ny toppfart.

7. februar 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Bli en raskere løper

Drømmer du om å sette ny personlig rekord? Her får du tre verktøy til treningen som kan gjøre deg enda raskere i løpeskoene.

1. Fokuser på nøkkelløkter

I stedet for bare å øke treningsmengden i håp om at det skal gi deg mer fart på et senere tidspunkt, så hold fokus på 2–3 ukentlige nøkkeløkter der du presser deg selv skikkelig. 

Det gjelder 1–2 økter der du løper med høy fart (for eksempel en intervalløkt og en tempoøkt) og en rolig langtur der du presser deg mentalt og utholdenhetsmessig ved å løpe i lang tid, for eksempel 1-1,5 time i lav fart. 

Vil du trene mer utover nøkkeløktene, så løp flere turer med rolige kilometer – gjerne på mykt underlag, slik at muskler og sener er helt klare til nøkkeløktene. Tren gjerne alternativt på dagene mellom nøkkeløktene, for eksempel sykling, svømming eller styrketrening.

2. Finn (de rette) medsammensvorne

I de fleste treningssammenhenger er det helt fint å velge treningspartner(e) utelukkende etter sosiale parametere, men når målet ditt er å løpe raskere, er ikke alltid kjæresten eller bestekompisen din de beste treningskameratene. 

Du bør trene sammen med noen som gjør at du må presse deg, og ideelt sett bør de være litt raskere i løpeskoene enn deg. Da blir du automatisk kastet ut av komfortsonen og du må lære å finne roen, selv om du må presse deg maksimalt. Det er ekstremt verdifull erfaring før et løp, der du nettopp skal ut å presse deg selv.

3. Prioriter restitusjon

Når du presser deg selv på trening, må kroppen også ha mulighet for å komme til hektene igjen, slik at du får formframgangen du ønsker. Sørg først og fremst for å få nok søvn hver natt, men gi også hele hverdagen din en gjennomgang. 

Har du et godt og sunt kosthold, og klarer du å få treningen til å passe inn mellom resten av hverdagens gjøremål og utfordringer? Se om du klarer å oppnå balanse i hverdagen

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: