© istock

Tre tips til bedre løpeform

Så lett kan du løfte løpeformen

21. november 2019 av Martin Kreutzer

Du kan både øke farten og få mer løpeglede ved å trykke på de riktige knappene. Selv små justeringer kan gi mer overskudd og bedre form. Her er tre av våre beste løpetips.


1. Varm opp

God oppvarming er helt avgjørende for hvor mye du får ut av treningen. I tillegg til at oppvarmingen gjør deg mer fokusert på det du skal i gang med, får du fart på maskineriet slik at du kan presse deg litt ekstra. Dessuten er det viktig for å forebygge skader

5 min. lynoppvarming

● Gå fort i 1 ½ minutt. 

● Jogg rolig i 2 minutter. 

● Jogg i 1 ½ minutt, mens du tar 3x25 høye kneløft og 3x25 bakspark.

Hold kan ødelegge treningsgleden fullstendig. Se her hvordan du forebygger hold, og hva du kan gjøre hvis uhellet er ute.

2. Lek med farten

Det kan være lett og komfortabelt alltid å løpe samme tur i samme fart. Men vil du løfte formen til nye høyder, gjelder det å utfordre tempoet og deg selv. Intervalløkter én–to ganger i uka vil gjøre deg til en mye raskere løper på bare noen få måneder, så snør på deg skoene og sett i gang.

3 effektive intervalløkter

● 30-20-10. Veksle mellom å jogge i 30 sekunder, løpe middels fort i 20 og spurte i 10. Start med 10 runder og øk antallet etter hvert som formen blir bedre. 

● Bakkespurter. Finn en bratt bakke som du kan løpe opp, 5 x 2 minutter. Pausen er den tiden det tar å lunte tilbake til startpunktet. 

● Fartslek. Velg ut noen naturlige punkter i løypa som du veksler mel- lom å spurte og jogge bort til, som lyskryss. Maks 1 ½ minutt.


3. Dyrk fellesskapet

Sliter du med å komme deg ut etter en lang arbeidsdag eller når været er dårlig, så vurder å melde deg inn i en løpeklubb eller finn en løpegruppe. Fellesskapet gjør det mye morsommere og det blir lettere å komme deg av gårde når treningene er på faste tidspunkter. 

En ekstrabonus er at de fleste får høyere kvalitet på treningen når de løper sammen med andre.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: