© Jakob Helbig

Tre tips til jakten på ny personlig rekord

Det er de få sekundene som teller i jakten på ny personlig rekord til ditt neste mosjonsløp. Her får du tre tips til løpet, som kan spare deg for tid og krefter – og som kanskje sikrer en ny rekord.

14. juli 2014 av Peter Bollerup Andersen

Personlige rekorder handler ikke bare om lungekapasitet og rå kraft. Det er kanskje i vel så høy grad snakk om intelligent taktikk. Det er mange sekunder å spare på å følge noen enkle råd. Og det kan til syvende og sist utgjøre hele forskjellen på en god tid og en ny personlig rekord. Her har du tre tips til selve løpet.

Hold deg i le Etter startskuddet gjelder det først og fremst å finne rytmen og spare på kreftene. Unngå derfor å ta unødige føringer i den gruppen du eventuelt befinner deg i. Prøv i stedet å plassere deg mest mulig strategisk bak eller ved siden av konkurrentene, slik at de skjermer for vinden. Det kan virke som en bagatell, men løper du på vindsiden, bruker du lett fem prosent mer energi, og det kan være avgjørende.

Hekt deg på andre Er målet for eksempel å komme under 45 minutter på en 10-km, så gjelder det å holde 4,30 min/km gjennom hele løpet. Er det andre i nærheten som løper på samme tid, så løp sammen med dem og bruk dem som fartsholdere. Da slipper du å følge med på klokken hele tiden, og det blir lettere å finne rytmen.

Spar energi til sluttspurten Tålmodighet er en dyd, selv om formen er på topp og du har masser av energi. Man kan godt være redd for at man ikke får tatt seg helt ut og brukt det man har, men tenk ikke på det! Hold deg til det tempoet du har bestemt deg for, og sett opp farten på de siste 2–3 kilometerne – eller kanskje bare de siste 200 meterne før målstreken.

Logg inn som abonnent her, og få mange flere tips til det optimale mosjonsløpet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: