Det er jo forståelig. Ikke bare mangedobler sur vind kuldeopplevelsen – den gjør det også mer usikkert og stressende å sykle, gå på ski eller svømme. I tillegg overdøver den sansene og fjerner mye av roen mange av oss søker i treningen. I tillegg går vinden ut over prestasjonene. På sykkelen krever det tre ganger så mange watt å sykle i 30 km/t hvis du har laber bris (7 m/s) mot deg enn hvis det er vindstille. På løpeturen løper du cirka fem minutter saktere på en femkilometer hvis du har den samme vindstyrken mot deg hele veien.
Tre tips når det blåser
1. Start i motvind
Motvind er kjipt, men den er desidert verst hvis du får den midt i fleisen på den siste delen av treningsturen, der du er sliten, kald og tom for krefter. Planlegg derfor turen slik at du starter i motvind. Ja da, det blir en tøff start. Men da kan du i hvert fall se fram til en hjemtur der du flyr av sted i medvinden.
2. Planlegg ruta
Du er mer utsatt for vind hvis du løper i åpent landskap eller mellom høye bygninger, der vinden presses ned og sammen mellom blokkene. Du kan derfor skåne deg selv for mye vind ved å tenke litt over hvor du skal løpe. Skogen er det beste stedet. Der skjermer trærne fantastisk. Ellers kan du undersøke vindretningen og velge en rute som gir mest mulig le.
3. Kle deg smart
Vinden mangedobler kuldeopplevelsen. Vindavkjølingseffekten gjør at stiv kuling (15 m/s) får temperaturer på -5 grader til å føles som -15. Derfor er det viktig å holde vinden ute hvis du vil holde varmen. En vindtett jakke er sentral. Den holder på varmen kroppen din genererer. Jakka trenger ikke være varm – varmen får du i stedet fra en fleece eller ulltrøye under jakka.

Lesernes svar.