Stigning. Gjør mølletreningen mer realistisk ved å justere stigningen, som på de fleste tredemøller heter elevation eller incline.© Colourbox

Kan tredemøllen få meg i maratonform?

Jeg skal løpe både min første halve og hele maraton til våren. Kan tredemøllen få meg i form i vinter?

Du kan godt bruke tredemøllen som et verktøy for å få på plass grunnformen. Særlig i de kalde og mørke vintermånedene med glatte og utrygge veier, er det fint å bruke en tredemølle til å trappe opp antall kilometer før halv- og helmaraton. Men bare

tredemølle

er ikke nok.

Du får behov for å løpetrene for å drive løpetrening også utendørs under mer realistiske forhold, hvis du skal få en god opplevelse når du debuterer på de lengre distansene.

Motvind, sidevind og luftmotstand er elementer som krever tilvenning. Kroppen skal også venne seg til hardere landinger enn det du får på et fjærende løpebånd. Ellers risikerer du å overbelaste beina og pådra deg skader når du deltar i de to løpene.

Et godt treningsopplegg vil derfor være å bruke den mørkeste delen av vinteren til å løpe på mølle to ganger per uke, mens du tar en utendørs langtur på asfalt eller hardpakket snø i helgene. Jo mer det nærmer seg datoen for maratondebuten, desto mer av treningen må skje utendørs.

Gjør også treningen på tredemøllen mer realistisk ved å justere stigningen. 1–2 prosent stigning simulerer vindmotstand, mens noen minutters løping med 5–6 prosent stigning simulerer at du løper opp en bakke.

Husk også at tredemøllen er best egnet til å forbedre kondisjonen ved hjelp av for eksempel intervalltrening, mens du lett vil kjede deg halvt i hjel ved å løpe lange turer i rolig tempo.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: