© Jakob Helbig

Naturen vs. tredemøllen

På kalde og mørke vinterkvelder lokker kanskje tredemøllen mer enn uteløping. Men hva er egentlig forskjellen i treningsutbytte? Her ser du fire viktige forskjeller på inne- og uteløping.

22. september 2019 av Bjarke Kobberø

Det er stor forskjell på fire avgjørende aspekt når man sammenligner løping på tredemølle med løping i naturen.

Motvind

For det første er det ingen motvind på tredemøllen. Du løper helt fritt uten noen vind som bremser deg. Det kan sammenlignes med å løpe i le av en annen løper ute. Undersøkelser har vist at du kan spare helt opptil seks prosent av energiforbruket ved å løpe i le av en annen – det høres kanskje ikke så mye ut, men tilsvarer faktisk å løpe 2–3 minutter raskere på ti kilometer. Jo raskere du løper, desto større betydning får vindmotstanden.

Terreng

På tredemøllen er underlaget helt jevnt, og du behøver ikke å bruke noen krefter eller konsentrasjon på å korrigere for ujevnheter. Du møter heller ikke alle de andre ulike utfordringene og retningsskiftene som utendørsløping gjerne byr på når du suser rundt svingene eller skal ta igjen andre mosjonister. Det betyr en mer ensartet og monoton belastning av kroppen, noe som på sikt kan gi problemer. Samtidig betyr det at løping på tredemølle ikke aktiverer like mange muskler som løping i naturen.

Benløft

Det rullende underlaget på tredemøllen betyr at du ikke behøver å bruke krefter på å føre benet bakover. Det gir en annen type løping enn ute i naturen og betyr også at stegavviklingen blir mindre energikrevende.

Mentalt

På en tredemølle følger du et bestemt tempo og behøver ikke å konsentrere deg om å holde farten oppe hele tiden eller unngå ukontrollerte temposkift. Du kan praktisk talt slå av hjernen og bare la bena rulle med båndet. Ute må du, med mindre du er en svært rutinert løper, bruke masse energi på å holde farten oppe og på egen innsats.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: