Tredemølle - Slik trener du på tredemølla
Trening på tredemølle© Istock

Slik trener du på tredemølla

Glem alt om lange, rolige turer. På tredemølla skal du sette opp farten. Vi viser deg hvordan.

10. mai 2017 av Bjarke Kobberø

Effektiv trening på tredemølle

Her får du de seks viktigste treningsprinsippene for tredemølla.


Tredemølletips 1: Tren intenst

Bruk alle muligheter som tredemølla gir deg. Du får en mye bedre og mer effektiv trening ved å trykke noen ganger ekstra på plussknappen for hastighet enn ved lange, monotone turer. Få pulsen i været enten i form av progressive turer, der det går raskere og raskere, fartslek eller bakkeløp.


Tredemølletips 2: Tren målrettet

Har du et konkret mål om at du vil løpe et bestemt løp i et bestemt tempo, eller hvis du har problemer med å disponere kreftene jevnt når du trener, er tredemølla en god hjelp. 

Muligheten for å stille inn en bestemt hastighet, som holdes uavbrutt til du endrer den, gir en unik mulighet for å trene evnen til å løpe i et konsentrert, jevnt tempo. Dette har uvurderlig betydning for å optimalisere utbyttet av både trening og konkurranser. 

Men du bør være oppmerksom på at de fleste må løpe litt raskere på tredemølla enn utendørs for å oppnå den samme reelle belastningen. Sett eventuelt stigningen på båndet til én grad for å utligne denne forskjellen.


Tredemølletips 3: Tren variert

Blir treningen for ensformig, vil fremgangen raskt stagnere. Kroppen må hele tiden få varierende utfordringer for at du skal kunne fortsette å utvikle deg. 

Siden en konstant stigende formkurve ofte er det beste for de fleste mosjonsløpere, er det avgjørende at du passer på å variere treningen og veksle mellom kortere og raskere løp, harde og litt mindre intense perioder, intervaller med varierende stigning og lengre, kontinuerlige tempoturer. 

Dette rådet gjelder for øvrig løpetrening generelt, og er vel verdt å huske på når du legger treningen til asfaltveier og skogstier når snø og kulde begynner å gi etter for vårsolen.


Tredemølletips 4: Tren teknisk

Tredemøllas helt jevne underlag og den stabile farten gjør det opplagt å trene løpeteknikk. Legg derfor inn kortere perioder på alle turer der du jobber med teknikk. 

Prøv for eksempel kortere steg, korrigert fotavvikling og ulike kroppsholdninger - gjerne ved forskjellige hastigheter og stigninger. Det gir avveksling og en mulighet til å finslipe løpeteknikken.


Tredemølletips 5: Tren trygt

Er du helt fersk på tredemølla, er det viktig at du sakte, men sikkert venner deg til å bruke den. Begynn derfor med å gå, og øk gradvis hastigheten i et tempo du synes er trygt og behagelig. Når du føler deg sikker på dette, kan du øke hastigheten til rolig løping og deretter bygge gradvis opp. 

Det er viktig at du føler deg helt trygg på båndet før du begynner å eksperimentere med stigning og høy intensitet. Løp aldri til du er helt utmattet - det kan ende galt. Begynner du å føle at du ikke orker mer, så ta tak i håndtakene på hver side, sett føttene på sidekantene og slå rolig av det gallopperende apparatet.


Tredemølletips 6: Tren utendørs

Du må ikke forvente å kunne omsette tredemølleformen til en like god utendørsform. Dette skyldes at hele løpemønsteret er annerledes, samtidig som at faktorer som vind, ujevnt underlag og de utfordringene som ligger i å holde et jevnt tempo, utgjør en stor forskjell. 

Ta derfor minst én løpetur ute hver uke - gjerne en lang, rolig tur. Dette er sunt for både kropp og sjel. Til tross for variasjoner i hastighet og stigning gir nemlig trening på tredemølle en svært ensformig belastning.

Din egen tredemølle

Tredemølla er et av de mest brukte apparatene i treningssenteret. Vil du ha din egen tredemølle, kan du få én fra cirka 7000 kr og oppover.

Aktiv Trening anbefaler: Effektivt treningssett

VIL DU OGSÅ HA sterke rygg- og magemuskler? Det kan du få. En av de aller beste måtene å få det på, er å bruke et magehjul. Med bare få minutters trening hver dag, styrker du kjernemuskulaturen, får en sunnere holdning og unngår å falle sammen i ryggen og få smerter i korsryggen.

AKKURAT NÅ FÅR du et magehjul av høy kvalitet sammen med Aktiv Trening. Magehjulet er designet med dobbelthjul, så du har god stabilitet, og håndtakene er ergonomiske med fordypninger til fingrene. Magehjulet er en del av vårt store treningssett med magehjul, treningsmatte, treningsstrikker, stor øvelsesguide og 3 numre av Aktiv Trening for BARE 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto – i alt 149 kr.) Her kan du lese mer om det fantastisk gode tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: