© iStockphoto.

Tredemølle: Fem effektive løpeturer

Tredemøllen er alt annet enn statisk. Den gir nemlig muligheten til å skreddersy løpetreningen helt etter behov, nivå og ambisjoner. Her har du fem gode økter.

Tredemøllen er en trofast venn når regnet pøser ned eller tiden er knapp. Den står der hele tiden, og er alltid klar for alt du måtte ønske deg av løpetrening. Og når du først er i gang, kan du like gjerne gjøre løpeturen så morsom og variert som mulig.

Her får du forslag til fem morsomme, effektive og varierte løpeturer på tredemøllen.

Trening 1

Mål: Mer kraft.

Egnet for: Deg som vil ha mer kraft og fart i bena.

Treningen: I denne økten vil du kjenne melkesyren, for nå tar du frem det du har. Til gjengjeld får du resultater.

» Sett hellingen på 2–8 grader, og gi alt du har i intervaller à 30 sekunder til 4 minutter.

» Veksle mellom følgende variasjoner: mange korte spurter (for eksempel 10 x 1 minutt med 5–8 grader), færre, men lengre intervaller (for eksempel 4 x 4 minutter med 2–3 grader) og en effektiv blanding, for eksempel vekselvis 2 minutter med 3–6 grader og 30 sekunder med 6–8 grader.

Utbytte: Denne økten er super hvis du liker å ta deg helt ut og kjenne svetten renne. Treningen er ganske eksplosiv og gir god styrke i bena. Du trener også evnen til å ligge helt på melkesyreterskelen. Stigningen gjør at du får skånsom trening sammenlignet med løping på flat vei. Husk å varme godt opp, og tilpass økten etter nivå og målsetning. Trapp rolig ned til slutt.

Trening 2

Mål: Oppstart.

Egnet til: Deg som trener deg opp igjen etter en pause, er (små)skadet eller fersk som løper.

Treningen: Sett møllen på en tempo du kan klare med rask gange. Til gjengjeld setter du stigningen på maks (12–20 grader).

» Avhengig av nivå går du i 5–7 minutter om gangen med kraftig stigning. Ta pause etter behov.

Utbytte: Løping kan være svært belastende på grunn av støtene som sendes opp gjennom bena og kroppen hver gang du lander. Når man går, blir belastningen langt mindre, og derfor kan gange være fint for både begynnere og dem som vil trene seg opp etter en skade. Den sterke stigningen gjør at musklene må jobbe hardt for å løfte kroppen opp mot tyngdekraften. Det gjør at pulsen fyker i været uten at kroppen belastes nevneverdig. Til gjengjeld styrker du muskulaturen i bena og får kretsløpet til å jobbe.

Logg inn her og få de tre siste programmene for løping på tredemølle.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: