Mand løber på løbebånd Indendørs Sveder Grøn t-shirt Hårdt Halvtotal
© Jakob Helbig

Tredemølle - slik trener du

Tredemøllen gjør det mulig å trene svært strukturert, uavhengig av vær og føreforhold. Dessuten er det god og skånsom løpetrening.

4. november 2011 av Torbjørn Sindballe

Tredemøllen gjør det mulig å styre treningen til minste detalj. Du kan trene alle de samme elementene som du trener på landeveien eller i skogen. Det er lett å utføre alt fra tempo- til distanseøkter på tredemøllen. Mange får et kick av å kunne dosere treningen nøyaktig og hele tiden få presise tilbakemeldinger om formfremgangen uten å måtte ta hensyn til vind, vær, bakker og underlag.

Vil du sammenligne hastighetene på tredemøllen med farten utendørs, er det likevel nødvendig å løpe med en viss stigning på båndet for å kompensere for manglende luftmotstand. Løp med én prosent stigning hvis du holder cirka 10 km/t, og 1,5 prosent hvis du holder en fart på rundt 15 km/t.

Ypperlig bakketrening Bortsett fra alle de elementene du trener på landeveien, på bane eller i skogen, har tredemøllen også noen muligheter som du ikke finner andre steder. Du kan for eksempel lage en løypeprofil helt etter eget hode. Hvis du er ute etter en 400 meter lang bakke med en stigning på 12 prosent, kan du legge inn en slik bakke i programmet på tredemøllen.

Skal du delta i et terrengløp et annet sted enn der du normalt løper, kan du simulere løypeprofilen på tredemøllen og dermed trene mer spesifikt enn du får til på dine vanlige utendørs løpeturer.

Færre skader En annen fordel ved å løpe på tredemølle er at det litt fjærende underlaget bidrar til å redusere belastningen på sener og ledd. Derfor er det mange eliteløpere som trener på tredemølle, nettopp for å kunne trene mer uten å utsette seg for skaderisiko. Det mest kjente eksemplet er vår egen verdensrekordholder Ingrid Kristiansen, som løp opptil ti økter i uka på tredemølle.

De siste årene har det også kommet en ny generasjon av tredemøller som kalles Zero G. Her er det mulig å trene mens man henger i en luftputeanordning, slik at man kan løpe med for eksempel 70 prosent av kroppsvekten. På den måten er det mulig å trene risikofritt ved svært høye hastigheter over lengre tid. Men slikt utstyr er ikke noe du finner i alle treningssentre.

Varmetrening Hvis du skal konkurrere i varme omgivelser, eller skal på sydenferie, byr tredemøllen på enda en fordel. Den høye temperaturen i treningslokalet, sammen med fraværet av fartsvind, vil i høy grad gjøre at du venner deg til å trene ved høyere temperaturer. Det gjør det langt lettere å prestere i varme omgivelser enn hvis du bare er vant til å trene utendørs i vinterkulden. Derfor er det også viktig at du husker å drikke nok når du løper innendørs.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: