Folk som løper på tredemølla

Løp minst én løpetur i uka utendørs, siden bevegelsesmønsteret på tredemølla ikke kan overføres direkte til løping ute.

© iStock

Slik løper du effektivt på tredemølla

Føler du at du bare løper for å løpe på tredemølla? Da kan det faktisk lønne seg å løpe kontrollert og basert på ulike treningsøkter, avhengig av målet med treningen. Her er fire gode økter til tredemølla.

15. april 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Hvilke treningsøkter er best til tredemølla?

SVAR: Tredemølla egner seg best til å få fart i beina med intensive økter som for eksempel intervaller og progressiv løping, framfor rolige langturer. Spar langturene i lav fart til skogen, for på tredemølla blir de rett og slett for kjedelige i lengden og for ensidige i bevegelsesmønsteret og belastningen av kroppen.

Fire fine økter på tredemølla

Intervaller:

Trener kondisjon og syretoleranse.

  • Løp 5 harde intervaller à 2–3 minutter, med like lange perioder med rolig jogging som pause imellom. Jogg helt rolig i pausene uten helning og med lav fart. I de fem intervallene øker du enten hastigheten eller helningen for hvert intervall, slik at de blir gradvis hardere. 

Bakkeløping:

Trener styrke, fart og syretoleranse.

  • Sett helningen på 2–8 grader, og gi gass i intervaller à 30 sek. til 4 min.
  • Bytt mellom: mange korte spurter (f.eks. 10 x 1 min. med 5–8 grader), færre lengre intervaller (f.eks. 4 x 4 min. med 2–3 grader) og en kombinasjon, f.eks. 2 min. med 3–6 grader og 30 sek med 6–8 grader.

Tempo:

Trener rytme og disponeringsevne.

  • Løp i farten du har som mål å løpe et fremtidig mosjonsløp på (vil du for eksempel løpe 10 km på 50 minutter, setter du farten på 12 km/t.). Løp deretter 2 x 1/3 av løpsdistansen (med mindre du skal løpe maraton). Skal du løpe 10 km, løper du altså 2 x 3,3 km. Sett helningen på 1 grad.

Progressiv trening:

Trener disponeringsevne.

  • Begynn med å løpe i ganske lav fart. Hver gang du har løpt 500 meter, øker du farten med 0,5 km/t. Fortsett med det inntil det er hardt å løpe, men ikke helt utmattende.
  • Vil du ha det mer utfordrende, kan du i stedet øke farten med 1 km/t for hver halve kilometer.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: