kvinne som løper på løpebane
© Garmin

Tren smartere: Ni overraskende funksjoner på Garmin-klokken din

Savner du utvikling i prestasjonene dine eller vil du bare løpe mer effektivt? Her ser du hvordan du kan få hjelp av klokken.

6. mai 2022 av Benjamin Creative for Garmin

Du kjenner til fart, distanse, puls og sikkert også smartfunksjoner som værmelding og meldingsvarsler. Men den lille Garmin-klokken du løper rundt med på håndleddet, har garantert også en rekke funksjoner du ikke kjenner til – selv om de faktisk kan brukes til å forbedre løpingen din. Her er ni av de mest overraskende.

1. La klokken guide deg til nye ruter

De fleste Garmin-klokker har avanserte navigasjonsfunksjoner som gir deg muligheten til å løpe ut på nye og spennende eventyr.

La deg sjarmere av den lille, kronglete stien i skogen eller ta til høyre der du pleier å ta til venstre – med Finn hjem-funksjonen vil løpeklokken få deg trygt tilbake til utgangspunktet. Eller prøv funksjonen Tur-retur rute, der du angir distansen du vil løpe, og så foreslår klokken tre forskjellige ruter som tar deg tilbake til der du startet. 

2. Løpedynamikk

Med en moderne Garmin-klokke og HRM-pro-pulsbelte rundt brystet kan du få dyp innsikt i hvordan du løper, hvor mange skritt du tar per minutt, hvor mye du hopper opp for hvert skritt, hvordan du belaster henholdsvis høyre og venstre ben, og mye annet. Data som til sammen gir deg en unik mulighet til å arbeide med og forbedre løpestilen din, slik at du løper mer effektivt. Du kan også oppdage en skade før den oppstår hvis du for eksempel ser at belastningen mellom høyre og venstre ben endrer seg. 

3. Garmin Connect

Garmin Connect er en forlengelse av løpeklokken, der du via mobiltelefonen kan holde styr på aktivitetene og dataene dine, utvikle treningen med Garmin Coach og ha kontakt med vennene dine. Med Garmin Connect kan du konkurrere mot venner i månedlige utfordringer, og sammen kan dere motivere hverandre til å bli enda bedre. Få et merke når du fullfører en utfordring og del prestasjonene dine på sosiale medier. 

© Garmin

4. Søvn

Nattesøvnen din er sannsynligvis den viktigste faktoren når du skal utvikle deg som løper. Det er når du sover at kroppen bygger seg sterkere. Sover du for lite og for dårlig, får du ikke nytte av treningen, og risikoen for skader, overtrening og sykdom øker.

Bruk derfor klokken til å holde et øye med søvnen din, og juster leggetider, temperatur, lysforhold og alt det andre som påvirker om du får sju til åtte gode timer med søvn hver natt.

5. VO2-maks

VO2-maks er en gamechanger innen løping. Funksjonen beregner den maksimale oksygenmengden du kan ta opp per minutt per kilo kroppsvekt ved maksimal ytelse, og gir deg dermed muligheten til å se, forstå og håndtere treningsnivået ditt.

Det høres kanskje avansert ut, men det er ikke så vanskelig å forstå informasjonen som klokken beregner. En lav VO2-maks-poengsum viser at du har et dårlig treningsnivå, mens en høyere poengsum tyder på høy ytelse. Poengsummen påvirkes av hvordan du lever og trener, og du kan bruke den til å sette deg mål og velge hvor effektiv treningen skal være.

6. Bruk klokken til mer enn bare løping

Variasjon er noe av det viktigste hvis du vil utvikle deg som løper. Derfor er det lurt å kombinere løpetreningen med en annen form for trening enn løping, og her kan også løpeklokken din hjelpe deg. De fleste løpeklokker har nemlig funksjoner for mange andre treningsprofiler enn bare løping.

Bruk klokkens funksjoner til å forbedre prestasjonene dine i både sykling, svømming, golf og ulike former for fitnesstrening, slik som kondisjon, styrke, yoga og pilates. 

7. Animerte treningsøkter

Styrketrening, kondisjon og andre treningsformer kan øke prestasjonene dine når du løper og bidra til å forebygge skader. La løpeklokken hjelpe deg gjennom nøye sammensatte treningsprogrammer innen styrketrening, kondisjon, yoga og pilates. De nyeste løpeklokkene tilbyr dessuten animerte øvelser, slik at du enkelt kan følge med.

© Garmin

8. HRV-stresstest

HRV står for Heart Rate Variability og er en avansert form for pulsmåling som lenge har vært anerkjent som et uttrykk for hvor stresset kroppen er.

Klokken analyserer HRV-verdien din i en 3-minutters stresstest, og viser deretter poengsummen som et tall fra 0 til 10. Poengsummen kan si noe om hvordan kroppen din har det og hva den trenger akkurat nå – for eksempel om du trener for lite, om du holder på å bli syk eller om den er belastet og trenger ro for å bli helt frisk og uthvilt til neste trening.

9. Body Battery

Det er ikke bare trening som kan stresse kroppen din. Den påvirkes også av arbeidspress, bekymringer, dårlig søvn og andre fysiske anstrengelser, slik som hagearbeid eller et loft som skal tømmes. Alt dette registrerer Garmin-klokken under funksjonen Body Battery, som er et uttrykk for hvor mye energi du har å gå på.

Bruk Body Battery til å unngå at kroppen blir for stresset, og til å ta det med ro når batteriet må lades.

Garmin Forerunner 955 Solar – den ultimate løpeklokken

Garmins nye flaggskip Forerunner 955 Solar har alt det selv kravstore løpere drømmer om – en haug med funksjoner til overvåking og optimalisering av trening og restitusjon samt en rekke smartfunksjoner som Garmin Pay (betal med klokken), Kort (se fargekart på klokken) og Musikk (hør på musikk direkte fra klokken).

Garmins løpeklokker inneholder de viktigste treningsfunksjonene i ulike utgaver. Med Garmin Forerunner 955 Solar får du de beste og mest avanserte versjonene av favorittfunksjonene dine. Klokken er liten og lett, men likevel robust, og batteritiden er opp til 42 timer med GPS og forlenges i solskinn. Batteriet har nemlig et solcellepanel som gir ekstra energi til klokken.

Se mer om Garmin Forerunner 955 Solar her

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: