Ulike tilnærminger

Det er fysiologiske grunner til at morgenløping ikke egner seg for intervall- og tempoløping. Derimot er treningen godt egnet til andre formål: Restitusjonsløping. Morgentrening er ideelt for restitusjonsløping. Det rolige tempoet øker blodgjennomstrømningen i musklene og hjelper deg å bli kvitt avfallsstoffer.

26. mai 2011

Det er fysiologiske grunner til at morgenløping ikke egner seg for intervall- og tempoløping. Derimot er treningen godt egnet til andre formål:

Restitusjonsløping. Morgentrening er ideelt for restitusjonsløping. Det rolige tempoet øker blodgjennomstrømningen i musklene og hjelper deg å bli kvitt avfallsstoffer.

Tempotilvenning. Hvis du trener til et løp, kan den siste delen av turen med fordel brukes til å forberede kroppen til å løpe i konkurransetempo. Satser du for eksempel på å løpe ti kilometer på 45 minutter (4 min og 30 sek per kilometer), kan du ligge på dette tempoet under de siste par kilometerne. Løp for eksempel én kilometer i konkurransetempo fulgt av ett minutts lett jogging og enda en kilometer i konkurransetempo. Kroppen blir bedre til å holde konkurransetempo jo mer du trener på det.

Morgenakselerasjoner. Vil du få litt mer fart på morgenturen, kan du få det ved hjelp av en serie korte akselerasjoner der du over cirka 100 meter akselererer til tilnærmet toppfart. Fokuser på en rank holdning og raske skritt. Ta 4–6 slike akselerasjoner i løpet av morgentreningen.

Teknikkløp. Legg inn en serie korte sekvenser på rundt 30 sekunder der du jobber målrettet med løpeteknikken. Slapp av i skuldrene, sving rolig med armene og ha en rank holdning. Løp med litt kortere og raskere skritt. Gjør gjerne spesifikke teknikkøvelser som de du ser her.

Fotleddshopp. Hopp fremover fra ben til ben med små skritt. Kraften i frasparket skal komme fra fotleddet og IKKE fra kneet. Løp 3 x 20 m. Ta en kort pause mellom hver periode.

Rraske hælspark. I stedet for å sparke bakut trekker du hælen rett opp mot baken. Pass hele tiden på holdningen. Løp langsomt fremover med raske skritt. Løp 3 x 20 m.

Raske kneløft. Løp rolig fremover med en høy skrittfrekvens mens du løfter knærne. Fokuser på å løpe med en rank holdning, uten at du lener deg bakover. Løp 3 x 20 m.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: