Kvinne løper på stranda

Glem alt om fart og tider. Ultraløp handler om opplevelsen ute i terrenget.

Ultra-løp: Ekstremløp for mosjonister

De siste årene har en ny type ultraløp dukket opp. De er lange og harde, men likevel overkommelige. De har tiltrukket mange nye mosjonister som har fått nok av å jage etter raskere tider i asfaltløp.

10. mai 2019 av Lasse Lyhne

Ekstremløp for mosjonister

Musikken kommer først. Det som begynte som svak, rytmisk rumling, tar mer og mer form av en gjenkjennelig melodi for hvert skritt vi tilbakelegger. Først rytme, så bass og nå bjeller og sang.

«Jingle bell, jingle bell, jingle bell rock» lyder det, mens vi løper ut av mørket og inn mot den store fargerike matstasjonen, der en julenisse med skjegg, nisselue og tresko tar oss imot med pepperkaker og juleøl. Selv om vi til sammen har løpt hundrevis av mosjonsløp, har vi ikke opplevd dette før. Vi er i juni, det er årets korteste natt, og selv om det ikke er det beste sommerværet, er ikke akkurat jul det første vi tenker på. Men sånn er det i det danske ultraløpet Coast2Coast. Her er ikke mye som det pleier å være.

Selv om du løper alene, hjelper alle hverandre og bakker hverandre opp underveis.

Siden løpet ble arrangert første gang i 2012 har deltakerantallet vokst jevnt og trutt, og i dag deltar nesten 4000 mosjonister på ulike disipliner fra vestkysten til østkysten nord på Jylland. Her hjemme ble EcoTrail Oslo arrangert for første gang i 2015, og i år samlet det 2500 deltakere på ulike distanser. De er begge eksempler på en ny type ultraløp som har dukket opp de siste årene. Vi kan godt kalle dem ultra light, for det er riktignok snakk om løp over lange distanser og ofte gjennom ulendt terreng, men de henvender seg til en annen type løpere enn de tradisjonelle superløperne som ellers begir seg ut på distanser lengre enn maraton. Vi ser noen av dem på startstreken også, men det er i tillegg mange vanlige mosjonister som bare vil prøve seg på noe annet enn vanlige asfaltløp. 

Ultraløp arrangeres hele året. Vinterværet gjør bare utfordringen enda større.

Enorm økning i Norge

Det som gjør disse løpene til ultraløp, er distansen. Ultraløp er i utgangspunktet alle løp som er lengre enn maratondistansen 42,2 km. Som regel opererer vi med fire ultradistanser: 50 km, 80 km (50 miles), 100 km og 160 km (100 miles). Men det finnes også mange andre distanser, og i motsetning til tradisjonelle mosjonsløp, som har en rundløype, løpes ultraløp ofte fra punkt til punkt. En underkategori av ultraløp er tidsløp. Her løpes det ikke en bestemt distanse, men det konkurreres i hvem som kan løpe lengst i løpet av et gitt tidsrom. Løpene er som regel på 6, 12, 24 eller 48 timer og løpes vanligvis på en liten rundløype. Bislett 24-timers arrangeres for eksempel på en innendørs løpebane under tribunene på Bislett stadion.

Som så mye annet, kommer ultratrenden fra USA. Den siste utgaven av Running USAs årsrapport viser at 50 km var den distansen som opplevde størst økning i tilstrømning fra løpemosjonister i fjor. Også her hjemme blir de lange løpene stadig mer populære. I 2011 ble det arrangert 15 ultraløp i Norge med 678 deltakere, mens det i fjor hadde steget til 41 løp med 3443 deltakere, ifølge tall fra organisasjonen Kondis. Altså en femdobling i antall deltakere på fem år. Mange av de nye løpene som har kommet til de siste to-tre årene har distanser på rundt 50–60 km. Det er langt nok til å være en solid utfordring, men klart overkommelig hvis du har trent ordentlig og har løpt en maraton..

Trapper, bakker og bratte skrenter. Ultraløp byr på flust av utfordringer.

Fokus på opplevelsen

I USA betraktes ultratendensen i høy grad som et naturlig neste skritt i utviklingen løpingen har gjennomgått siden den andre store løpebølgen, som fant sted på 2000-tallet. Først skulle vi løpe 5 og 10 km, så halvmaraton og maraton, og nå altså ultraløp. Men behovet for hele tiden å løpe lenger er nok bare en del av forklaringen bak den økende interessen.

Ifølge ultraløperen og løpetreneren Moses Løvstad, som har arrangert løp i hele Norden, byr ultraløpene på noe helt annet enn de klassiske mosjonsløpene – spesielt fordi det er mye mindre fokus på tider og fart.

– Når du har løpt en halvmaraton eller en maraton, er det første folk spør deg etterpå «Hvilken tid fikk du?». Det er det ingen som spør om etter ultraløp. Der er det meningsløst å sammenligne tider, fordi terrenget, været og andre forhold har så stor betydning for hvor fort du kan løpe, sier han, og peker på at det oppleves befriende for mange løpere.

– Hvis fokuset hele tiden er å løpe raskere, får du en del negative opplevelser, for du klarer ikke alltid å holde de planlagte kilometertidene eller nå målene du har satt deg. Når du løper ultra, blir fokuset automatisk et helt annet. Det blir opplevelsen der ute som teller, og ikke tiden du får i mål..

Tøft terreng med for eksempel stein, sand og ujevne stier er vanlige utfordringer i ultraløpene.

Mindre hardt enn maraton

Det endrede fokuset smitter over på hele kulturen rundt ultraløp. Mens vanlig løping er en prestasjonsidrett, er ultraløping en opplevelsesidrett. Bare for en liten elite handler det om å komme først.

Så selv om ultraløping høres ambisiøst ut, er det absolutt noe vanlige mosjonister kan prøve seg på. Selvfølgelig bør ikke nybegynnere som akkurat har løpt sin første 5 km, løpe ultra. Men erfarne mosjonister som har trent i årevis og har løpt halvmaraton eller maraton, kan gjerne utfordre seg selv på lengre distanser.

Faktisk opplever mange at det er lettere å løpe et 50 kilometers ultraløp enn en maraton. Det skyldes at belastningen på kroppen varieres mer under et langt løp i terrenget. For eksempel vil det ofte være passasjer der du går, og pausene ved mat- og drikkestasjonene er lengre. 

En hodelykt kan være nødvendig. Mange løp starter eller avsluttes om natta.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: