Kvinne med hold
© iStock

Unngå å få hold

Hvorfor får man hold, og hvordan kan man unngå det? Her er fire tips til hva du kan gjøre for å unngå den ubudne gjesten.

15. juni 2018 av Hans Westhausen Gottlieb

Hvordan unngår jeg å få hold?

Hvorfor får jeg hold når jeg løper, og hva kan jeg gjøre med det? 

SVAR: Tidligere trodde man at hold skyldtes oksygenmangel i milten eller tarmene. Den teorien avviser ekspertene nå. I dag er den mest sannsynlige forklaringen at hold oppstår når man utsetter ligamenter (leddbånd) rundt magesekken for strekk og belastninger. 

Det skjer ofte når man beveger seg raskt opp og ned, slik man gjerne gjør når man løper. En annen ledende teori går ut på at mellomgulvet blir overbelastet under intensiv trening, slik at det oppstår krampe i området, og det merker du i form av hold. 

4 tips til å forebygge hold

  1. Varm opp: Hold oppstår gjerne på de første 3–4 kilometerne, så ta det pent i starten. Du kan glede deg over at problemet ofte blir mindre etter hvert som du kommer i bedre form.

  2. Pust dypt: Hvis du puster overfladisk, vil du være mer utsatt for å bli andpusten og få hold. Øv deg derfor på å ta dype åndedrag, slik at det er magen og ikke brystkassen som utvider seg. 

  3. Tren magen: Gjør øvelser som styrker magemusk­lene og mellomgulvet. Treningen gjør at muskler og sener i området tåler belastningene ved løpeturen bedre, slik at du ikke får krampe.

  4. Spis smart: Unngå å spise større måltider de tre siste timene før trening. Vær også forsiktig med å drikke den siste timen før du skal løpe, slik at du ikke belaster ligamentene i magen unødvendig.

Vi anbefaler: Genialt løpebelte

Nå kan du oppbevare telefon, nøkler og kredittkort på en enkel og trygg måte når du trener. Med dette smarte beltet kan du nemlig ha alle de viktige tingene med på løpeturen, sykkelen eller på treningssenteret. Beltet har to lommer som kan utvides og holde fast tingene dine, så du nesten ikke merker at du har dem med. Med de to lommene kan du ha nøklene i den ene, mens telefonen kan ligge sikkert og uten å bli ristet i den andre.

Den store lomma har en liten utgang til høretelefonene på baksiden, og beltet er også vannavvisende slik at tingene dine ikke blir våte. Akkurat nå får du det geniale beltet sammen med to utgaver av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr i porto og ekspedisjon), TOTALT 99 kr. Du får også med en digital løpeguide med mange tips om hvordan du blir en raskere og bedre løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: