Mann som har krampe
© iStock

Unngå krampe

Den kommer når du minst venter det og setter en effektiv stopper for løpeturen. Krampe har alltid vært en utfordring for mosjonister, og så langt har vi ikke hatt noen mirakelkur å ty til.

15. april 2019 av Jesper U. Larsen

Dette kan du gjøre for å forebygge

Får du ofte krampe, så er det heldigvis råd for hva du kan gjøre før uhellet er ute. Vi gir deg fire forslag til hva du kan gjøre for å forebygge kramper best mulig. 

1. Styrk musklene

Regelmessig trening forebygger kramper i seg selv, ettersom musklene venner seg til å bli belastet. I tillegg kan du trene de musklene som ofte skaper problemer, for eksempel setemusklene og baksiden av lårene. Er du ikke så glad i styrkeøvelser som knebøy og utfall, kan trappe- og motbakkeløping være et godt alternativ. 

2. Trapp ned før du skal prestere

Det nytter ikke å trene ekstra hardt de siste 1–2 ukene før et løp for å hente ut det aller siste. Det vil bare føre til at du står med tunge bein og flate batterier på startstreken. Og hvis musklene allerede er slitne når du stiller til start, er du mer utsatt for å få krampe underveis. I en studie av deltakerne i en triatlon viste det seg at de som fikk krampe hadde trent mer i uka før konkurransen enn dem som ikke fikk krampe. 

3. Spis smart

Spis sunt og variert og pass på å få i deg nok væske. Feil kosthold kan gjøre at musklene blir fortere slitne, og det øker risikoen for krampe.   

4. Unngå å starte for hardt 

Varm opp og tøy eventuelt lett ut. Disponer løpet godt. Starter du for hardt, er du langt mer utsatt for å ende opp med krampe. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: