Zombie-løp

Zombieløp er et eksempel på konseptløp der fokuset er mer på å ha det gøy enn tid og fart. 

Vi løper for opplevelsens skyld

Ifølge ekspertene vil vi prioritere underholdende og sosiale løp i 2018.

21. desember 2017 av Lasse Lyhne, Niels C. Thalund, Hans W. Gottlieb & Jesper U. Larsen

Slik løper vi i 2018

Løping er fortsatt en av de aller mest populære treningsformene her hjemme, og det vil det fortsatt være i 2018. De siste årene har antallet mosjonsløpere i Norge ligget forholdsvis stabilt, og det vil trolig ligge stabilt også i 2018. Men dagens løping ligner ikke løping slik det så ut for ti år siden. Den gangen var det noe som foregikk alene, og var du med på et løp, var det som regel 5 km, 10 km eller halvmaraton. Slik blir det ikke framover.

Som følge av en økende kommersialisering av idretten blir løpingen mer spesialisert og konseptpreget. Der vi tidligere snørte på oss skoene for å bli med på organiserte asfaltløp, er vi i dag også med på motbakkeløp, trappeløp, hinderløp på avgrensede baner over og under hindringer og såkalte fun runs, der du løper i mørket, blir jaktet av zombier eller sprøytet farge på underveis. Mange av de nye løpene arrangeres på spektakulære steder, for eksempel ble det i år arrangert motbakkeløp opp hoppbakken i Granåsen for første gang, og hinderløpet Toughest i Holmenkollen trakk over 2700 deltakere.

Vi løper for å oppleve

Terreng- og ultrasegmentet forventes også å trekke flere deltakere i 2018. Det kan vi blant annet se i Running USA, en stor årlig rapport om løping, som viser at de lange ul­tradistansene vokser kraftig. Også her hjemme har det vært stor tilstrømning av mosjonister til ultraløpene. Det blir stadig nye løp, og deltakerantallet har mangedoblet seg på noen få år.

Ultra- og terrengløpene kan ifølge ekspertene ses som en del av en større tendens: løping som opplevelse.

Mens fokuset for de fleste løpere i begynnelsen har vært å bli raskere og mer utholdende og sette personlige rekorder på diverse distanser, ser vi nå at fokuset endres og i stedet retter seg mot opplevelsen ved det å løpe. Det er de mange fjelløpene, ultraløpene og til dels hinderløpene uttrykk for, men det ses også i framveksten av mange mindre, uhøytidelige gratisløp og bevegelser som «naked running», der du løper uten klokke, slik at fokuset ikke ligger på å måle tiden og farten, men snarere naturen og omgivelsene rundt deg.

Løping blir sosialt (igjen)

I gamle dager foregikk løping i idrettslag eller løpeklubber. Så ble løping selvorganisert, og vi løp stort sett alene rundt i det området vi bodde. Nå er løping igjen på vei til å bli sosialt, riktignok uten at vi går tilbake til foreningene. I stedet dukker det opp flere uformelle løpefellesskap, der mosjonister møtes privat og løper en tur. Facebook spiller en sentral rolle i utviklingen, og de minste fellesskapene teller få medlemmer og kan være organisert rundt en arbeidsplass, et nabolag eller en skoleklasse. De største, som for eksempel Northern Runners i Tromsø-regionen, har over 2000 medlemmer og er organisert rundt relativt faste treningsmønstre, i tillegg til turer til ulike løp. 

3 tendenser vi tror på

Ultraløp

Vi vil utfordre oss selv på distanse. Fokus er på opplevelsen, ikke tiden.

Konseptløp

Morsomt, underholdende og utfordrende. Løping er ikke bare rett bortover asfalten.

Sosial løping

Løping er morsommere når det skjer i fellesskap med andre, men vi trenger ikke være medlem av en klubb. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: