Video: Tre morsomme intervaller til løpeturen

Vil du ha mer fart på løpeskoene? Da bør du trene intervaller. Her er tre varianter du lett kan bruke på løpeturen.

30. mars 2019 av Christian Thestrup

Intervalltrening gjør deg både hurtigere og mer utholdende - og så virker det nesten med en gang. Her er tre ulike intervaller du lett kan flette inn på løpeturen.  

10-20-30

Dette er en effektiv allround-­intervalltrening som er lett å utføre på løpeturen, og akkurat som med andre intervalltyper, kan du gå i gang med det når kroppen er varm - som regel etter et par kilometers løping.  Egentlig burde denne intervalltreningen hete 30- 20-10, fordi det er i den rekkefølgen intervallene går. Start med å jogge stille og rolig i 30 sekunder. Deretter løper du i mellomhardt tempo i 20 sekunder, før du spurter i 10 sekunder. Gjenta dette i  5 x ‘10-20-30-blokker’. Jogg så i 5 minutter, før du tar ytterligere 5 blokker. 

Bakkesprinter

Ikke bare gir det kondisen et skikkelig løft, men denne øvelsen bidrar også til å styrke baken og baksiden av lårene. Baklårene kan være et problem for mange løpere, fordi vi ofte glemmer å trene dem. Det er en skam, fordi den gode løpeopplevelsen og veien til ny personlig rekord, kan lett ligge skjult i sterke baklår. Legg løperuten fori en god, lang bakke, og løp den opp i høy fart 6-10 ganger på rad. Jogg stille og rolig ned bakken mellom hver sprint, og bruk turen til å få roet pusten. Løp med korte skritt, kraftfulle kneløft og husk å bruke armene. 

Skiltløp

Selv om vi kaller denne intervalltypen for "skiltløp", så kan du selvsagt bruke alt fra skilt til trær, lyktestolper eller benker osv. Det viktigste er å velge gjenstander som står med god avstand - for eksempel 100-200 meters mellomrom. Som nybegynner bør du spurte fem ganger mellom gjenstandene og ta 3 minutters pause mellom hver spurt. Når du blir litt mer erfaren kan du øke antall repetisjoner og lengden på spurten. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: