12 tips som får deg inn i løpeklærne - del 2

Den hardeste delen av løpeturen går fra sofaen til løpeskoene. Utallige økter strander på at vi ikke klarer å ta oss sammen såpass at vi får på oss treningsklærne, når tyngdekraften først har presset oss ned i sofaputene.

21. mai 2010

Med riktig strategi og planlegging blir det litt mindre umulig. Vi viser hvordan.

7. Belønning og straff

Du kan motivere deg ved å påføre deg selv konsekvenser av trening eller mangel på trening. Lov deg selv belønninger for hver løpetur. For eksempel: Hvis jeg trener i kveld, kan jeg ta et glass vin, se en film, spille dataspill eller lignende. Prøv også med gaver - for eksempel: Hvis jeg trener ti ganger denne måneden, kan jeg kjøpe en ny løpetrøye. Hvis jeg gjennomfører et halvmaraton, kan jeg kjøpe pulsklokken jeg ønsker meg. Du kan også straffe deg selv ved for eksempel å måtte intervalltrene i morgen hvis du ikke kommer deg ut i dag, eller ved å skulle bruke den tiden du burde ha løpt på noe kjedelig som å vaske bil, stryke skjorter, vaske klær eller lignende.

8. Spis deg energisk

Hvis du er uopplagt og mangler energi til å trene, kan grunnen være noe så enkelt som at du har glemt å få i deg nok mat i timene før løpeturen. Drikk et par glass vann, og spis et lett mellommåltid, for eksempel i form av brødskiver med syltetøy, 2-3 timer før trening. Suppler eventuelt med en banan en times tid før avgang.

9. Variasjon og lek

Hvis du har blitt midlertidig lei av løpingen, kan du prøve å få lagt inn litt lek og variasjon. Hvis du for eksempel er lei av lange utholdenhetsturer, så sats i stedet på å løpe kortere, men raskere økter i en periode. Hvis du har løpt den samme runden år ut og år inn, kan du finne en alternativ rute - gjerne i helt annerledes terreng. Løper du normalt i et flatt villastrøk, kan du prøve deg på en sti gjennom skogen annenhver gang.

10. Ta mobiltelefonen til hjelp

Sett alarmen på mobiltelefonen til å si ifra når tiden er inne for å ta på seg treningsklærne. Avtal med noen venner at dere sender hverandre skrytemeldinger hver gang dere har vært ute og løpt - og følg opp med mobbemeldinger hvis en av dere ikke har gitt lyd fra seg på tre dager. Har du mobil med gps, kan du også registrere deg på en av de mange elektroniske treningstjenestene, som Endomondo.com, der du og dine venner kan se hverandres treningsdagbøker og kappes om hvem som løper flest turer, flest kilometer eller har den beste tiden på 5 km.

11. Meld deg på et løp - og skryt

Finn et løp som passer til ditt temperament, meld deg på og betal startavgiften med det samme. Fortell deretter flest mulig om løpeambisjonene dine. Det forplikter å ha et konkret mål med treningen, og har du først betalt og fått et startnummer mens venner og bekjente begynner å spørre nysgjerrig om formfremgang og treningserfaringer, har du avskåret deg selv fra en noenlunde ærefull retrett.

12. Finn lysten Hvis du stadig opplever at det er umulig å komme i gang, bør du spørre deg selv om grunnen til at du løper i det hele tatt. Er det fordi du liker det, eller er det fordi du føler at du må? I lengden er det treningsgleden som får deg opp av sofaen. Derfor gjelder det å finne tilbake til treningslysten eller eventuelt velge en mer lystbetont treningsform som passer bedre til temperamentet ditt.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: