Glad kvinne etter trening
© iStock

Fem gylne tips: Slik når du målene dine

Med denne modellen som er utviklet av eksperter, sørger du ikke bare for å nå målene dine, men du sikrer også at du opprettholder motivasjonen og suksessen underveis.

12. januar 2017 av Brian Overkær

SMART-modellen kan hjelpe deg med å finne det helt riktige målet i 2017.


Et godt mål du kan nå bør oppfylle alle disse fem kriteriene.  

Spesifikt

Hva vil jeg oppnå?

For at du skal lykkes, må målet ditt være både konkret og spesifikt. Altså at du ønsker å oppnå noe bestemt. ”Å komme i bedre form” er et eksempel på et mål som kan være bra, men ikke spesifikt nok. Hva vil du helt konkret oppnå? Kanskje ønsker du å bli raskere på en femkilometer, men hvor mye raskere? Hvis målet ikke er spesifikt, så bruk tid på å tenke over om du har valgt det riktige. Kanskje finner du ut at det du trodde var målet ditt, egentlig var et delmål eller bestemt av noen andre rundt deg og derfor ikke reelt motiverende for deg. Det kan også hende at du finner ut at målet bør være litt mer ambisiøst. Refleksjonen er første steg for å komme i mål.

Målbart 

Hvordan vil jeg måle framgangen?

Hvis det spesifikke målet ikke er målbart, kan det være vanskelig å være sikker på når og om du faktisk når det. Et spesifikt mål kunne være å gå ned fem kilo, å løpe ti kilometer eller å dra på trening tre ganger i uka de neste seks månedene. Hvis du ”bare” har et ønske om å leve sunnere, så definer hva det betyr for deg. Skal du legge deg litt tidligere, for eksempel senest kl. 23.00? Trene x antall ganger i uka? Finne en morsommere treningform, slik at du aldri blir fristet til å stå over? Spise en kilo grønnsaker om dagen? Hvis målet ikke er ordentlig målbart, bør du revurdere målsetningen. 

Attraktivt 

Er det viktig for meg?

Det spesifikke, målbare målet skal være attraktivt for deg. Det skal være noe du virkelig vil, noe du kan oppnå ved å handle og noe som har betydning for deg. Hvis målet ikke føles attraktivt, vil du oppleve at det blir vanskelig å holde motivasjonen oppe. Det vil være for mange andre ting som plutselig virker mer interessante, og som du heller vil prioritere. Velg derfor et mål du virkelig har lyst til å nå. Hvis du er i tvil, kan du stille deg selv følgende spørsmål:

  • Hvorfor er målet viktig for meg?
  • Hva betyr det for meg hvis jeg ikke når målet?
  • Hva vil det bety for meg at jeg når målet?

Realistisk

Er det gjennomførbart?

Du kjenner din egen hverdag og dine egne ressurser. Ut fra disse faktorene og de øvrige rammene rundt deg må du vurdere om målet er realistisk. Det betyr ikke at det ikke kan være ambisiøst. Du må gjerne legge lista høyt, og for deg kan nettopp det være den største motivasjonen. Men du må ha tro på at målet er realistisk, og at du er villig til å yte det som kreves for å klare å nå det.

Tidsbestemt 

Hva er tidsfristen?

De beste målene er de som er tidsbestemte. Det betyr at du må ha en tidsfrist for når målet skal være nådd. Det hjelper ikke at du vil gå ned ti kilo, løpe maraton eller gjennomføre en ironman hvis du ikke har en bestemt dato for når det skal skje. Hvis et mål ikke er tidsbestemt, vil det for eksempel bli lett for deg å utsette treningen til dagen etter, uka etter, måneden etter eller kanskje til neste år, for da har du jo masse tid i kalenderen – eller har du egentlig det? Når du har funnet et spesifikt mål som er målbart, attraktivt og realistisk, så sett det inn i kalenderen, slik at du vet hva som ligger foran deg – det gir deg også mulighet til å planlegge delmålene.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: