Mann tøyer ut. Vinter
© Jakob Helbig

Hold motivasjonen oppe i mørketiden

Du trenger ikke redusere innsatsen og la formen forsvinne selv om det er kaldt. Aktiv Trening har samlet sju tips som hjelper deg med å holde på motivasjonen og trene smart i den kalde og mørke tiden.

29. oktober 2018 av Martin Kreutzer

Sju tips til motivasjon i den mørke tiden

Det kan være vanskelig å holde på lysten og gleden over å trene gjennom de mørke månedene. Her er syv tips som holder deg motivert.

1. Et konkret, ambisiøst mål

10 km på under 45 minutter. Maraton til våren. 100 kilo i benkpress. Gå ned fem kilo eller sykle et langt mosjonsritt. Det spiller ingen rolle hva målet er, så lenge det er ambisiøst, men realistisk. Et mål er en av de sterkeste motivasjonsfaktorene. Det gjør hver eneste treningstur til et skritt på veien mot målet og setter dermed treningen inn i en større sammenheng. Vær helt konkret når det gjelder målet, og sett en dato som ikke er altfor fjern. Ideelt sett bør det være noe som skjer til våren, slik at du ikke fristes til å utsette treningen med å tenke at du har tid nok i massevis.

2. Skap allianser

Vurder om du vil trene sammen med andre. Det gir motivasjonen et kjempeløft når man slipper å være alene om å trosse værgudene. De lange treningsøktene er raskere overstått når du har noen å snakke med, samtidig som en trenings­allianse virker forpliktende. Om du skal trene er ikke lenger noe tema når du vet at kameraten din har lagt opp dagen sin etter treningen og er i full gang med ta på seg treningsklærne.

3. Vær fleksibel

Planlegging er nøkkelen til å lykkes, men det kan likevel være en fordel å tillate seg en viss fleksibilitet. Er du trett og uopplagt en dag, så dropp den planlagte tempoturen utendørs, og ta en tur på treningssenteret. Er veiene dekket av blåis, så la racersykkelen stå og ta en innendørstime med spinning i stedet. Det viktigste er at du får trent, ikke om du får trent helt som du hadde tenkt. Alternativt er for eksempel 15 minutters løping i en trapp på jobben klart bedre enn ingenting og noe som bidrar til å holde på treningsrytmen og følelsen av å ha trent.

4. Vinterarrangementer

Blir du motivert av konkurranser, kan du bli med i et av mosjonsløpene som også går om vinteren. Utvalget av løp og spesielt sykkelritt er begrenset, men kan erstattes av skirenn som også gir variasjon for løpere og sykkelryttere. For mange er en forestående konkurranse akkurat det som skal til for å holde på motivasjonen. Samtidig gir selve konkurransen svært effektiv trening. Se vår Løpskalender for å finne inspirasjon..

Her finner du inspirasjon til å løpe om vinteren. 

Mann løper i mørket
© Jakob Helbig

5. Velg riktig utstyr

For de fleste er nytt utstyr i høy grad motivasjonsskapende. Man ser frem til treningen på en annen måte når den foregår i et par nye sko eller en ny jakke. Til vintertrening er det dess-uten ofte nødvendig med nytt utstyr. Du kommer for eksempel ikke langt på sykkelen uten gode skoovertrekk eller varme hansker.

6. Sett mål på fremgangen

Lite er mer motiverende enn en forandring til det bedre. Når du forbereder deg til neste treningsøkt, er det utrolig mye lettere hvis fremgangen er merkbar. Begynn gjerne årstidens trening med en innledende formtest der du løper en testrunde for full gass eller går på vekten for å se faktiske resultater. Mål fortløpende, cirka hver fjerde uke, og se hvordan den flittige innsatsen gir resultater.

7. Sov!

Søvn er avgjørende for motivasjonen. Sover du for lite, får du heller ikke det overskuddet som skal til for å få trent. Samtidig betyr for lite søvn at du ikke får tilstrekkelig fysisk og mental restitusjon. Det går ut over fremgangen og øker faren for skader. Du får nok søvn hvis du våkner av deg selv, frisk og opplagt, før vekkeklokken river deg ut av drømmenes verden. 

14 tips for en god natts søvn.

Super-tilbud: Stor vinterpakke til deg

Hold varmen og bli sett i mørket for KUN 69,50 kr. Akkurat nå får du en løpelue, hansker, en hals, LED-armbånd og LED-lys til skoen + 2 utgaver av Aktiv Trening til en vanvittig pris. Du får hele pakken med 5 deler og 2 numre av Aktiv Trening for KUN 69,50 kr. (+ 29,50 kr. i porto). Tilbudet gjelder så lenge lageret rekker. Her kan du lese mye mer. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: