Ingrid Kristiansen
© Scanpix, All Over Press

Mest imponerende comeback

Sportsverdenen er brutal. Du brukes så lenge du presterer, og når du ikke gjør det lenger, forsvinner du ut. Få kommer tilbake på toppnivå. Her hyller vi 10 utøvere som har trosset enorme utfordringer og gjort imponerende comeback.

1. mai 2019 av Lasse Lyhne

Hvilket comeback er det råeste?

Greg LeMond

Utfordring: Skyteulykke.

Ute i: 2 år.

Den amerikanske syklisten var på midten 80-tallet en av verdens beste og vant blant annet Tour de France i 1986. Men så var det bare så vidt han ikke vant mer. I 1987 var han på jakt og ble ved et uhell skutt i ryggen av svogeren sin. Han fikk punktert en lunge, mistet flere liter blod og var 20 minutter fra å dø. I 1989 vendte han tilbake – fortsatt med mange hagl i kroppen – og vant Touren igjen. 

Steve Redgrave

Utfordring: Diabetes og alder.

Ute i: 2 år.

– Hvis noen ser meg i en båt igjen, kan de skyte meg. Det sa den engelske rolegenden Steve Redgrave da han i 1996 hadde vunnet gull i sitt fjerde OL på rad. Året etter fikk han konstatert type 1-diabetes, men returnerte likevel til idretten og vant VM i 1998. I 2000 vant han sin femte olympiske medalje på rad – 16 år etter den første..

Fausto Coppi

Utfordring: 2. verdenskrig.

Ute i: 5 år.

Den langlemmede, elegante italienske sykkelstjernen fikk sitt gjennombrudd samtidig som 2. verdenskrig brøt ut. Han rakk å vinne Giro d’Italia i 1940, før krigen satte verden på vent. Under krigen ble Coppi innrullert som soldat på italiensk side, kjempet i Nord-Afrika og ble i april 1943 tatt til fange av britene. I 1947 vendte han tilbake til sykkelsporten med enda en seier i Giroen. I 1949 og 1952 vant han Tour de France og tok sin femte og siste seier i Giroen i 1953 – 13 år etter den første..

Svart/hvitt-bilde av Fausto Coppi
© Scanpix, All Over Press

Coppi var en sykkelstjerne allerede før krigen, og triumfene ville nok vært enda flere hvis han ikke måtte ta en ufrivillig pause i fem år.

Muhammad Ali

Utfordring: Politisk utestengelse.

Ute i: 4 år.

Muhammad Ali er kanskje verdens største sports­ikon, og gjennomslagskraften hans har strukket seg langt utenfor bokseringen. Etter OL-gull som 18-åring og VM-tittel som 22-åring, ble Ali fratatt alle titlene sine og utelukket fra boksesporten, da han i 1966 nektet å la seg verve til den amerikanske hæren. Etter flere rettssaker vendte Ali tilbake i 1970, slo datidens unge tungvektskometer, Joe Frazier og George Foreman, og vant tilbake VM-tittelen i 1974..

George Foreman

Utfordring: Alder.

Ute i: 10 år.

Den amerikanske tungvektsbokseren ga seg i 1977, i en alder av 28 år. 10 år senere returnerte han til ringen – eldre og ikke minst tyngre. Mange så på comebacket som et slags stunt, men gradvis bokset Foreman seg tilbake i form, og i 1994 fikk han en tittelkamp mot den 19 år yngre Michael Moorer. Foreman vant på knockout i 10. runde og tok – som 45-åring – VM-tittelen, 20 år etter at han hadde mistet den..

Anthony Ervin

Utfordring: Rusmisbruk.

Ute i: 10 år.

Den amerikanske svømmeren vant sin første olympiske medalje som 19-åring. To år etter la han opp og forsvant ned i et hull av depresjon, alkohol- og stoffmisbruk. 10 år senere kom han tilbake, og etter stort sett å ha holdt seg unna bassenget i 20-årene, klarte han å kvalifisere seg til OL i 2012, 31 år gammel. Fire år senere toppet han karrieren med OL-gull i Rio..

Michael Jordan

Utfordring: Faren ble myrdet.

Ute i: 2 år.

Den amerikanske basketballspilleren var en stjerne fra øyeblikket han entret banen i NBA i 1984. Han hjalp etter hvert Chicago Bulls til tre strake mesterskap og var også på det amerikanske Dream Team-laget under OL i 1992. I 1993 ga han seg, etter at faren hans ble myrdet. Det betød seierstørke for Chicago Bulls, og først da Jordan returnerte i 1995, tok de en ny mesterskapstittel..

Michael Jordan
© Scanpix, All Over Press

Michael Jordan er av mange regnet som tidenes beste basketspiller. NBA-karrieren strekker seg fra 1984 til 2003.

Monica Seles

Utfordring: Knivoverfall.

Ute i: 2 år.

Den jugoslaviske yndlingen var en åpenbaring på en tennisbane og vant som tidenes yngste kvinne French Open i 1990. I årene som fulgte vant hun syv Grand Slam-turneringer. I 1993 ble hun i pausen mellom to sett i en kamp i Hamburg angrepet av en sinnsforvirret fan av den tyske tennisstjernen Steffi Graf og stukket i ryggen med en kniv. To år gikk det før hun vendte tilbake på tennisbanen, og ytterligere to år gikk det før hun var på sitt gamle nivå og igjen vant en Grand Slam-tittel..

Lance Armstrong

Utfordring: Kreft.

Ute i: 3 år.

Ja da, ja da. Han er en juksemaker og en løgner som lurte hele sykkelverdenen. Men comebacket etter en alvorlig kreftsykdom er likevel imponerende. Etter å ha markert seg som et av sin generasjons største talenter – blant annet med VM-seier i 1993 – fikk han i 1996 konstatert testikkelkreft. Kreften hadde spredt seg til hjernen, magen og lungene, og han hadde bare 40 prosent sjanse for å overleve. Det gjorde han som kjent, kom tilbake på sykkelsetet – og resten er historie. 

Ingrid Kristiansen

Utfordring: Graviditet.

Ute i: 1 år.

I idrettsverdenen er det mange kvinner som har kommet knallsterke tilbake etter en graviditet. Marit Bjørgens fire VM-gull i fjor er et eksempel. Men det spørs om ikke Ingrid Kristiansen står for det mest bemerkelsesverdige comebacket. Hun var en god løper på slutten av 70-tallet og starten av 80-tallet, men uten de største seirene. Som 27-åring fødte hun sønnen Gaute, før hun kom tilbake – og var helt suveren. Hun vant London Marathon 4 ganger og satte verdensrekord på både 5000 meter (14.37.33), 10 000 meter (30.13.74) og maraton (2.21.06).

Ingrid Kristiansen
© Scanpix, All Over Press

Før hun fødte sin første sønn, hadde ikke Ingrid Kristiansen noen store seire på CV-en. Da hun kom tilbake etter fødselen, ble hun verdens beste løper med seire i blant annet Boston og London Marathon.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: