Møt langrennsløper Øystein "Pølsa" Pettersen

Ett år er gått siden han trente kroppen i senk og inn på sykehus. Nå er Øystein Pettersen (33) tilbake med eget profflag og mindre treningsmengder, men desto mer overskudd.

14. november 2016 av Simen R Ridar. Foto: Hindklev / NTB Scanpix

Øystein Pettersen

Alder: 33 Familie: Gift med Ellen Sandbakken. Har barna Oda (4) og Sigurd (1) sammen. Fra: Oslo Bor: Lillehammer Idrett: Langrenn Meritter: OL-gull på lag-sprint (2010), vant La Diagonela (2015). Den første som vant Holmenkollmarsjen på blanke ski (2015).

4.oktober 2015

Øystein Pettersen har vært dårlig i to dager, og går på do for å tisse. Da oppdager han to store væskefylte ”meloner” i lyskene. Han blir lagt inn på Ahus. Der viser det seg at pulsen er helt nede i 22-23, og han har gått opp 8–10 kilo på to dager. Kroppen går på sparebluss og kvitter seg ikke med væske.

– Jeg var aldri redd. Jeg sa ”Jeg er den friskeste jævelen som ligger her. Men noe er gærent”, forteller han til Aktiv Trening. Langrennsløperen ville bare bli frisk og komme seg ut av sykehuset så han kunne forberede seg til sesongåpningen på Beitostølen måneden etter. Etter mange tester og mye hvile ble han skrevet ut. – Jeg gikk på Beito, og ble nummer 115. Jeg hadde ikke noe kraft. Det var nesten så jeg besvimte. Jeg hadde ikke sjans til å gå et sekund fortere, forteller han. I slutten av februar fyltes kroppen hans igjen med væske, og det ble ny sykehusinnleggelse – uten at noen leger kunne si noe annet sikkert enn at kroppen var utslitt. Fortsatt vet de ikke sikkert hva som skjedde med ham.

– Ikke hundre prosent. Men de er enige om at det ikke skyldes mangel på aktivitet, sier ”Pølsa” ironisk.

– Det var rett og slett treningen og totalbelastningen som ble for stor. Jeg levde konstant på minussida. I søken etter å utvikle meg som skiløper hadde jeg utviklet ekstreme vaner, og eliminerte kroppens signaler. Det smalt i starten av oktober, men det startet lenge før.

Vurderte å legge opp

For å komme til bunns i hvordan han kunne kjøre seg selv helt i kjelleren, må vi først spole noen år tilbake. Øystein var en av verdens beste sprintere, og hadde flere pall-plasseringer i verdenscupen.

Med OL-gull på lagsprinten sammen med Petter Northug i 2010 ble gutten fra Linderud i Groruddalen en av landets nasjonalhelter. Men etter å ha slitt med svake resultater over lengre tid, mistet han plassen på landslaget våren 2014.

– Jeg trivdes veldig godt på landslaget. Vi reiste rundt og hadde mye moro sammen. Men jeg var ikke god nok, og det er så mange andre gode, så sånn sett var det greit, sier han ærlig. Andre ting gjorde det også greit for småbarnsfaren.

– Da jeg var på landslaget, fikk jeg ikke sett familien så mye, og hadde mye dårlig samvittighet. Det var mye utenom, og jeg følte alltid at jeg hadde dårlig tid til familien, dårlig tid til å trene og dårlig tid til å hvile, sier han.

Da han mistet landslagsplassen, vurderte han seriøst å legge skiene på hylla. Han innså at han sto foran et avgjørende veivalg: – Enten legge opp eller legge forholdene til rette. Da tenkte jeg gjennom hva som måtte til, og det var: Tid til familien, tid til trening og tid til hvile.

Sin beste sesong

Øystein hoppet på et tilbud fra langløpslaget Team United Bakeries, og med sin nye treningshverdag opplevde han sin beste sesong i skisporet. Han vant blant annet La Diagonela i Sveits, knuste Martin Johnsrud Sundby i Holmenkollmarsjen og ble nummer fire totalt i Visma Ski Classics.

På sommeren fikk han sitt andre barn, og uansett hvor hyggelig det er, vet jo mange av oss at det kan gå ut over både søvn og hvile. Men i iveren etter å bli en enda bedre skiløper, dro Øystein likevel på med enda mer trening før fjorårssesongen, og kjørte økter på fem timer hver dag. Helt til kroppen altså sa stopp.

– Det ble for mye. Jeg kjørte kroppen i grøfta. Når jeg ser tilbake på det nå, tenker jeg at ”det er ingen som klarer det her”. Jeg burde ha skjønt at jeg burde dratt i bremsen mer. Det hjalp heller ikke at han ikke hadde noe apparat rundt seg eller noen med overordnet ansvar for treninga. Han understreker likevel at dette er hundre prosent hans egen feil.

Skapte eget lag

Etter den miserable fjorårssesongen har Øystein nå en helt ny hverdag. Familien har flyttet til Lillehammer, nærmere konas familie, han har trappet vesentlig ned på treninga, begynt å lytte til kroppen og fått overskuddet tilbake.

– Nå lever jeg plutselig på pluss-sida. Jeg trener mye mindre enn før. Men jeg driver jo med en idrett som krever at man trener mye, så det er en balansegang. Kvaliteten er høyere, men mengden er mindre. Om det er nok til å vinne skirenn, vet jeg ikke. Svaret får jeg ikke før til vinteren, og jeg er kjempespent!

En annen stor forandring er at han nå går for et nytt lag – Team BN Bank, som han selv har vært med å starte og er deleier av.

– Det er 110 prosent egenskapt, og det er utrolig moro!

Sammen med Simen Østensen (32) gikk han ut av Team United Bakeries, fikk med seg den tidligere Adidas-sjefen Sigurd Granmark og satte i gang jobben med å finne samarbeidspartnere.

– I vår jobbet vi vanvittig mye for å få inn penger. Prosessen var krevende, mer krevende enn jeg trodde. Simen og jeg kommer fra det beste laget med de beste folka, og har sett hvor mye det koster. Målet er å levere sportslige resultater, og det koster mye penger.

Vi ville gjøre mer enn bare å gå med et sponsormerke i panna. Vi har laget et program for å gjøre samarbeidspartnerne bedre, forteller han.

Med på laget er også Morten Eide Pedersen (29), som har hevdet seg i langløpene i flere sesonger, og komiker Nils Ingar Aadne (34), som faktisk skal delta i skirennene på linje med proffene.

– ”Nilsi” er ikke med på grunn av de sportslige resultatene, understreker Øystein.

– Han hadde et prosjekt om å leve ett år som en toppidrettsutøver, og det passet oss. Vi vil være et annerledes lag, og han er med for å skape blest eksternt. Men hovedgrunnen er at han er en trivelig fyr. Vi er en fantastisk gjeng, og jeg er j...lig stolt av å ha fått til dette.

Ble historisk

Med stadig flere kjente navn som satser på langløp, har rennene fått økt prestisje. Denne sesongen vises hele langløpscupen på NRK, noe som trolig vil gi enda større interesse.

– Tidligere så vi på langløp som en kirkegård for avdankede skiløpere. Men det er flere og flere som satser på langløp, og nivået heves hele tiden, sier Øystein.

Sporten er også under utvikling, og det blir mer og mer vanlig å stake seg gjennom et helt renn, noe Øystein har bidratt sterkt til. Han han var den første som vant kuperte Holmenkollmarsjen uten festesmøring.

– Jeg stilte med blanke ski, og ingen hadde trua på meg, men vi vet jo hvordan det gikk. At mange etterpå har stilt i Birken på blanke ski, tror jeg er mye på grunn av meg. Jeg har bidratt til at folk ser verden på en annen måte, og det er jeg stolt av.

Selv om han er usikker på hvor han står, er målet for sesongen å vinne minst ett av langløpene, og aller helst Vasaloppet. Spørsmålet er bare om det er mulig med hans nye treningshverdag med lavere treningsmengder.

– Det eneste jeg vet foreløpig, er at jeg har mye mer overskudd. Men jeg tror også jeg blir en bedre skiløper av å være mer sammen med Oda (4) og Sigurd (1). For meg er det viktig å være hjemme, rundt de jeg er glad i.

I dag for eksempel, skal resten av laget trene sin andre økt i ettermiddag. Da er jeg heller med dattera mi på tur med barnehagen i skogen for å grille, sier han, åpenbart tilfreds med sin nye hverdag.

– Altså: Jeg anbefaler ingen skiløpere på 20 år ikke å trene mye, men jeg anbefaler heller ingen å trene seg inn på sykehus.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: