"Lette bein, lette bein, kom igjen nå!" Med et godt mantra kan du potensielt øke prestasjonsevnen, og fortsette selv om det gjør vondt.© iStockphoto

Så rask blir du med et mantra

Det er store gevinster å hente ved å snakke seg selv opp med et mantra når løpet blir for tøft.

29. november 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

Du kjenner sikkert øyeblikket under løpet eller den lange treningsøkta, når det blir ekstra tøft og en stemme begynner å hviske til deg at det bare er å stoppe, at du ikke bør fortsette og at det ikke er sunt.

Det er imidlertid et enkelt redskap som kan få deg gjennom krisen: Si til deg selv at du klarer det, og at du skal fortsette å presse deg selv videre.

18 prosent sterkere med mentaltrening

I en britisk studie ble 24 sykkelmosjonister satt til å kjøre så lenge som mulig ved 80 prosent av sin maks-kapasitet. Etterpå ble halvparten av deltakerne instruert til å bruke motiverende mantraer, mens den andre halvdelen ikke fikk mentaltrening.

To uker senere kjørte en ny test. Da kjørte "mantra-gruppen" 18 prosent lengre enn i første test, og forsøksdeltakerne anga dessuten at de på en 10-poengsskala opplevde testen et poeng mindre tøff enn første gang de tok testen.

Kontrollgruppen kjørte verken lenger eller opplevde testen som mindre tøff andre gangen.

Lag ditt eget mantra

Mentraltrening og mantraer er langtfra nye fenomener i sportens verden, men det britiske forsøket var blant de første som påviste en direkte effekt.

Flere forskere peker på at de beste mantraene er de vi finner på selv. Lag ditt eget mantra, og øv deg flittig på å bruke det mens du trener. Gode mantraer er:

  • Kort og presist.

  • Positivt. I stedet for: ”Jeg stopper ikke”, si heller: ”Jeg fortsetter”.

  • Instruerende. For eksempel: ”raske steg, rask tid”.

Kilder: Medicine & Science in Sports & Exercise

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: