Skøyter er et godt alternativ

Lasse Sætre (42) lever fortsatt av skøyter, nå som sports- og utviklingssjef i forbundet. Her er hans beste tips for løpere, syklister og andre som vil prøve seg på skøyter i vinter.

13. desember 2016 av Cathrine Amann Berentsen

Alternativ trening

– For både løpere og syklister kan skøyter være et godt alternativ om vinteren. Det er for eksempel veldig god styrketrening for syklister som trenger god lårmuskulatur. Går du mange nok runder og nok intervaller, er det god kondisjons-trening også. Det kan være en utfordring å gå lenge nok, men hvis du legger inn korte intervaller med pauser imellom, fungerer det bra. Skøyter er dessuten lett tilgjengelig. Du trenger ikke mye utstyr, det meste kan leies i starten, og du kan raskt måle framgang i form av at du setter nye rekorder på ulike distanser. Du konkurrerer hele tida mot klokka og deg selv. Du får opp fart ved egen kraft og det er en fantastisk opplevelse å gli rundt utendørs på isen.

Forbered deg godt

– Hvis du ikke har vært så mye på is før, kan det være lurt å venne seg til skøytetrening på barmark først. Gjør imitasjonsøvelser der du går ned i sittestilling og hopper fra side til side. 20 sekunder nede og 20 sekunder pause. Gjør dette i tre omganger. Før du begynner å gå på skøyter er det lurt å jogge cirka 20 minutter for å varme opp musklene skikkelig. Du kan også tøye litt før du går på isen. Skøyteløpere har som regel lang muskulatur, slik at de ikke er så lette i løpesteget. Det er derfor mange som i stedet bruker sykkel som oppvarming. Når det gjelder hva man bør ha på seg når man går, er det en fordel med tettsittende klær som gir mest mulig fleksibilitet, flyt og fart og minst mulig luftmotstand.

Kom deg dypt ned

– Det du må tenke på når du har kommet deg på isen, er å prøve å komme deg ned i riktig posisjon. Sitt så dypt som mulig. Da får du lengre skyv og tar imot mindre vind. Kom deg skikkelig oppå skøytene, og ikke knekk innover. Dette er en av de største utfordringene for dem som ikke er så vant til å gå på skøyter. Men det er viktig for å få riktig skyv og ikke komme i ubalanse. Lær deg også å gå svinger, så går det enda raskere. Kortversjonen er at du skal krysse høyre bein over det venstre, og legge deg inn i svingen og avpasse farten.

Styrk anklene

– Jeg vil si at det er mulig for alle å bli såpass gode på skøyter at de kan ha det som et godt treningsalternativ om vinteren. Det er ingen begrensninger i forhold til det å sette på seg skøyter og gå på isen. Men for å ha det som et bra treningsalternativ, kan det være en fordel med god styrke i anklene og god balanse. Stabilitet og styrke i anklene er også viktig for å få god skøyteteknikk. For å styrke anklene kan det være lurt å for eksempel stå på balansepute.

Start pent og rolig

– Det kan være tøft å sitte lenge nede i skøytestilling, så jeg anbefaler at man starter skøytetreningen pent og rolig. Start med totalt 10–15 minutter og gå opp til 40–50 minutter når du blir bedre. Til å begynne med kan du for eksempel kjøre kortintervaller der du starter med 200 meter, så står du oppreist og hviler i 200 meter, før du kjører på igjen. Gjør dette en runde av gangen, så kan du øke med en halv runde og en runde etter hvert. Mens du er på isen, kan du også øve på den grunnleggende teknikken. Balanse-øvelser er veldig bra. Sjekk skøyte-forbundets nettsider (skoyteforbundet.no), der ligger det en skøyteskole med øvelser som blant annet «Flyvern», svingtrening, osv.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: