Skrikende kvinner slår hardere

Forskning viser at et godt brøl både kan forbedre prestasjonen og villlede motstanderen.

21. oktober 2016 av Carsten Nymann // Illustrert Vitenskap

I tillegg til sublime server, syngende smasher og smellende bakhåndsslag er spillernes ofte høylytte stønn, skrik og grynt et fast samtaleemne i tennis. Eksperimenter viser at brølene faktisk både forvirrer motstanderen og gir spilleren et ekstra ”boost” når slaget leveres.

Skrik sløver reaksjonstiden En undersøkelse viste allerede i 2010 at reaksjonstiden ble langsommere, og testpersonene fikk vanskeligere for å forutsi ballens bane når en tennisspiller utstøtte høye skrik. Blant annet derfor har det internasjonale tennisforbundet også innført regler som gjør det mulig å tildele straffepoeng for overdreven grynting.

Ekstra krefter i skuddøyeblikket Skrikerne kan til gjengjeld lene seg til forskning ved Drexel University i Philadelphia, USA, som dokumenterer at vi leverer inntil 10 prosent flere krefter hvis vi brøler under maksbelastning. Forskerne bak forsøket tror at vi ved å skrike aktiverer nervesystemets autonome slåss-eller-flykt-reflekser, som trår til i krisesituasjoner og pumper adrenalin rundt i kroppen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: