Mann som løper på en bro

Spesielt lange, intense treningsturer som krever mye av deg, påvirkes negativt hvis du er sliten i hodet.

© iStock

Slapp av i hodet og løp raskere

Mental tretthet gjør deg ikke bare tung i hodet, det gjør deg også tung i kroppen og påvirker prestasjonene dine negativt, viser forskning.

8. november 2019 av Redaktionen

Slik motvirker du mental tretthet

En lang dag bak skrivebordet, krevende møter og utfordrende oppgaver er kanskje ikke så slitsomt fysisk, men det vil likevel påvirke hvordan du presterer på sykkelen, i løpeskoene eller i svømmebassenget. 

Betydningen av mental tretthet fordi hjernen har jobbet hardt, er noe flere idrettsforskere har sett nærmere på de siste årene. Nylig viste to uavhengige studier på henholdsvis en gruppe svømmere og en gruppe sykkelryttere, at det å være sliten i hodet går ut over prestasjonen. 

Svømmerne ble tregere på en 1500-metertest etter at de var blitt utfordret med 30 minutters hjernegymnastikk, mens sykkelrytterne både opplevde at treningen føltes tøffere og at de i langt mindre grad var i stand til å presse seg fysisk etter å ha brukt hodet til mentalt krevende oppgaver i 30 minutter. 

Det er spesielt langvarige utholdenhetsprestasjoner som påvirkes av hvor sliten man er i hodet. Korte, intense spurter og eksplosive løft er ikke så utsatt. Ifølge forskerne skyldes det at det mentale stresset øker mengden av adenosin i hjernen, og det gjør at du føler deg sliten og får en følelse av manglende motivasjon

4 tips til hvordan du kan prestere

  1. Ta en powernap. Selv en kort lur reduserer nivået av adenosin. 
  2. Drikk kaffe. Koffein er oppkvikkende og reduserer nivået av adenosin. 
  3. Trapp ned. Unngå for store og mentalt krevende oppgaver før du har en viktig konkurranse. 
  4. Tren hjernen. Jo oftere du utfordrer hjernen, jo bedre blir den til å takle stress.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: