© Colourbox

Slik holder du deg motivert

Uansett hvor morsom og spennende treningen er, så er det dager da lysten kunne vært bedre. Her har du noen små motivasjonstriks.

24. mars 2011 av Jacob Teilmann

Prioriter treningen Når du først har begynt å trene regelmessig, er det avgjørende at du setter av tid til det. Ellers har motivasjonen lett for å gå fløyten når tidspress, familie, jobb og lignende kommer i veien. Så lag bindende treningsavtaler med deg selv, og hold dem på samme måte som du holder avtaler med andre mennesker. Diskuter det med familien, slik at de forstår prioriteringen og dermed også er direkte involvert i planene og tidspunktene for treningen. Dermed kan de ikke komme og beklage seg senere.

Sett deg mål Det kan være svært motiverende å sette seg et mål. Du kan for eksempel ha et mål om å løpe 10 km i stedet for 5 km. Eller kanskje du vil stille opp i et mosjonsløp eller en konkurranse? Husk å sette deg realistiske mål. Og du får mer utbytte av å sette deg delmål enn å ta sikte på altfor store utfordringer for tidlig.

Finn en treningspartner Det sosiale kan ha vesentlig betydning for treningen. I stedet for å være helt alene om motivasjon, planlegging og selve utførelsen, kan en partner gi impulser og mer inspirerende trening. Tenk igjennom hva slags partner du vil ha. Skal det være en god venn som du ser altfor sjelden? Eller skal det være noen litt lenger ute i nettverket fordi dere er mer likeverdige nivåmessig og fordi det passer bedre med planleggingen?

Legg frem treningsklærne Hvis du vet at du skal løpe eller sykle lørdag morgen, så legg frem utstyret du trenger kvelden i forveien, eller pakk treningsbagen i god tid. På den måten forplikter du deg overfor deg selv, og du gjør morgendagens trening konkret i god tid. Alternativt kan du hoppe i treningsklærne så snart du våkner. Dermed er du liksom klar og har én unnskyldning mindre for ikke å trene.

Etterpå Hvordan føles det når du har dusjet og satt deg godt til rette i sofaen etter trening? Godt, ikke sant? Sliter du med motivasjonen, kan du prøve å gjenskape denne følelsen, nemlig hvor godt det pleier å føles etterpå, og hva det har å si for resten av dagen.

Skjem deg bort med utstyr Ingenting er så motiverende som nytt treningsutstyr. Unn deg litt nytt utstyr fra tid til annen. Du vil oppleve at forventningen til treningen øker, og at gleden ved selve treningen blir større.

Meld deg inn i en klubb Klubbens styrke er at du får faste rammer rundt treningen. Dermed reduseres risikoen for at treningsintensiteten og motivasjonen ødelegges av avbud. Hvis én person melder avbud, er det nok av andre medlemmer som stiller opp.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: