Slik holder du motivasjonen oppe i mørket

Dagene er kortere, det er gråvær i stedet for sol og temperaturen synker stadig. Her er 14 tips til å holde motivasjonen oppe i hele vintersesongen.

4. januar 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

1. Sett et langsiktig mål

Med et mål i kalenderen har du noe konkret å trene mot. Det kan for eksempel være å delta i et stort mosjonsløp eller sykle et ritt til våren. Det kan også være å løpe 10 km på ny personlig rekordtid, ta 100 kg i knebøy eller noe helt annet. Det viktige er at målet er ambisiøst, men likevel realistisk. På den måten vil hver eneste tur – uansett vær og vind – utgjøre et meningsfullt skritt på veien mot målet.

2. Tren i dagslys

Hvis det overhodet lar seg gjøre, så legg treningen til dagens lyse timer. Det er mye enklere å komme i gang når det er lyst. Er det umulig i hverdagene, så sørg i hvert fall for å planlegge at treningen i helgene foregår når det er dagslys.

3. Delta i et vinterløp

Meld deg på et skirenn, vinterløp eller lignende, så har du et delmål midt på vinteren å trene mot. Mange treningssentre har også arrangementer planlagt i de mørke månedene. Alternativt kan du trene mot et styrkemessig delmål, så du for eksempel skal kunne ta 90 kg i knebøy i januar, hvis det langsiktige målet er å ta 100 kg til våren.

4. UNNGÅ å overkompensere

Hvis treningen har blitt avbrutt i en periode av for eksempel sykdom, så ikke prøv å innhente det tapte i et heseblesende tempo. Det øker bare risikoen for å bli syk igjen – eller skadet. Start rolig opp igjen, og trøst deg med vissheten om at nettopp fordi du har gode treningsvaner gjennom vintermånedene, når du målet ditt til våren likevel.

5. Tren innendørs

Hvis landeveien og skogsstiene er dekket av is og snø, så tren i stedet på treningssenteret eller hjemme på stuegulvet.

6. Legg fram treningstøyet

Plasser treningsklærne på sofaen når du kommer hjem fra jobb. Det gjør det vanskeligere å droppe dagens trening.

7. Kjøp nytt tøy og utstyr

Belønn deg selv med utstyr som vil få opp treningshumøret – kanskje et par terrengløpesko, et par varme sykkelhansker eller et par nye ski. De fleste kjenner følelsen av å glede seg til å komme seg ut og teste splitter nytt utstyr. Riktig tøy og utstyr er også direkte nødvendig, slik at du ikke blir nedkjølt på vintersykkelen eller i løpeskoene når kulden biter, snøen faller og vinden er ubehagelig.

8. Tren ofte

Trener du 1–2 ganger i uka, skal det lite til for at treningsrutinene havner helt ute av kurs. Tren derfor heller flere ganger i uka – eventuelt av kortere varighet. Er du vant til å løpe 5–8 km, så ta noen flere kortere turer på for eksempel 3–4 km. Det gjør det samtidig lettere å komme seg ut, når det mentale fjellet blir forvandlet til en overkommelig bakke. Det samme gjelder styrketrening: Ta heller 45 minutter med kvalitetstrening framfor halvannen time og tren heller en gang ekstra i uka.

9. Ta skikkelig fri

Hvis du en sjelden gang er så sliten at treningen føles umulig, så dropp den dårlige samvittigheten. Restituer deg og få nok søvn, så du i stedet er klar neste gang.

10. Gjør treningen til transport

Bruk for eksempel løpe- eller sykkelturen som transportetappe, så du ikke lenger må ”ta deg sammen” for å trene, men hoppe i treningsklærne for å komme deg på jobb. Få mange tips til jobbsykling på aktivtrening.com.

11. Meld deg inn i et idrettslag

Finn en klubb, eller skap et fast treningsfellesskap med venner eller kolleger. Det er enklere å komme opp av sofaen når andre venter på deg og regner med deg. Sørg for å avtale med standhaftige treningskamerater som ikke kaster inn håndkleet bare det regner litt. Derfor er det i utgangspunktet også bedre med et større treningsfellesskap enn en enkelt treningspartner, som også kan gå hen og bli skadet.

12. Prioriter søvnen

Søvn er helt avgjørende for motivasjonen. Hvis du ikke får sovet nok, mangler du overskuddet som skal til for å få trent. Så utnytt årstidens overflod av mørke timer, og prioriter et tilstrekkelig antall timer i drømmeland.

13. Tren på faste tidspunkter

Skriv treningen i kalenderen allerede nå, før det blir skikkelig vinterkaldt. Så er det ikke noe å diskutere når det blir vanskelig å komme ut av døra. Det er også enklere å få treningen tilpasset kjæreste og familie, hvis de vet at du for eksempel trener mandag og onsdag kveld, samt lørdag morgen.

14. Få et treningsprogram

Finn et treningsprogram som passer deg og ditt langsiktige mål. Det virker forpliktende og er med på å bevare gnisten og følelsen av å være på rett spor når det føles tungt eller meningsløst. Finn gode treningsprogrammer på aktivtrening.com.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: