Dropp heisen, og løp opp trappa i stedet. Da minimerer du litt av det negative ved å sitte foran datamaskinen.
Dropp heisen, og løp opp trappa i stedet. Da minimerer du litt av det negative ved å sitte foran datamaskinen. © istock

Superkorte spurter gjør underverker

Minidoser med trening på jobben kan være gull verdt for helsa.

7. september 2020 av Redaktionen

Time etter time foran datamaskinen og ved møtebordet. Slik ser arbeidsdagen ut for stadig flere nordmenn, og de mange stillesittende timene gjør stor skade på helsa vår. Risikoen for å bli rammet av diabetes, hjerte- og karsykdommer og tidlig død øker – og forskning viser at vi dessverre ikke kan rette opp skadene bare ved å løpe en tur om kvelden eller svinge innom treningssenteret på vei hjem fra jobb. 

Men vi kan kanskje motvirke noen av de negative effektene ved å legge inn bitte små, intensive biter med trening i løpet av dagen, viser en ny studie. En gruppe deltakere skulle sitte i åtte timer, og de skulle bare reise seg for å spise og gå på toalettet. På en annen forsøksdag skulle deltakerne igjen sitte, men denne gangen avbrutt av fem superkorte spurter på trimsykkel hver time. Hvert spurt varte bare 4 sekunder og var adskilt av 45 sekunders pause. 

Morgenen etter begge forsøksdagene inntok deltakerne en fettrik shake til frokost. Blodprøver avslørte at spurtene hadde hatt positive effekter. Morgenen etter spurtdagen hadde deltakerne langt lavere nivåer av de skadelige fettstoffene triglyserider i blodet. De forbrant også mer fett i seks timer etter frokosten, og nivået av triglyserider forble rundt 30 prosent lavere enn etter dagen da de hadde vært helt inaktive. Forskerne oppfordrer derfor til at personer som sitter det meste av arbeidsdagen bør sørge for å reise seg opp og bevege seg ofte – aller helst med høy intensitet. 

 Kilde: Medicine & Science in Sports & Exercise

Tren kondis på kontoret

Slik kan du kjapt få opp pulsen når du har en kort pause.

Hopp med hoppetau

Ha et hoppetau liggende på jobben. Hopping er krevende for kondisjonen og får opp pulsen på få minutter.

Løp i trappa

Jobber du i en bygning med flere etasjer, så gå ut i baktrappa, og spurt alt du kan oppover i 20 sekunder. Gå rolig ned igjen, og gjenta to ganger.

Tren med egen vekt

Kroppsvektøvelser som burpees og knebøy med hopp gir fort svette i panna. Ta for eksempel noen tabataintervaller, der du tar øvelsen i 20 sekunder og tar 10 sekunder pause.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: