Kvinne og mann hopper
© iStock

Tre gylne motivasjonstips

Det er høysesong for ambisjoner om et liv med mer trim og sunnere kostholdsvaner. Her er tre effektive og anerkjente motivationstips som kan hjelpe deg.

19. februar 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Bevar gnisten 

Gode hensikter kan fort bli spolert, hvis motivasjonen går på en smell. Her gir vi deg tre motivasjonstips som hjelper deg på veien mot målet.

1. Sett deg et mål 

Ta av 8 kg i løpet av det kommende året, tren fast tre–fire ganger hver eneste uke eller gjennomfør et maratonløp. Ikke noe er som et ambisiøst, langsiktig mål når du skal få opp motivasjonen. 

Sett deg et mål som kommer innenfra og ikke er styrt av andres forventninger. Det bør også være noe du virkelig vil og som vil være meningsfylt for deg. Spør deg selv «Hvorfor er dette viktig for meg?» og «Hva vil det bety for meg hvis jeg når/ ikke når målet?». På den måten får du klarert dine egne forventninger. 

Sørg også for å formulere målet positivt. I stedet for å si til deg selv «Jeg vil ikke ta noen snarveier i treningen min», så si heller «Jeg vil trene optimalt innenfor mine rammer og min målsetning». 

Til slutt bør du formulere det nye målet ditt helt konkret. I stedet for å trene for å «bli raskere til å løpe», noe du potensielt kan oppnå på noen få uker, så sett heller en spesifikk tid og distanse du vil prøve å nå.

2. Legg en plan 

Når du har satt et mål, bør du legge en realistisk og konkret plan for å nå det, slik at det ikke bare forblir en svevende framtidsdrøm. 

Vil du spise sunnere, så sett innkjøpene dine i system og planlegg matlagingen. Vil du trene mer, så gjennomgå ukeplanen og finn ut når det passer å trene, slik at du får det til på faste tidspunkter. 

Her gjelder det å være realistisk i forhold til hva du faktisk har tid og mulighet til, slik at de nye planene ikke kommer i veien for masse annet i hverdagen. Sørg også for å supplere det langsiktige målet med flere delmål, for eksempel hver fjerde eller sjette uke, for å bevare gnisten.

3. Finn godt selskap

Et viktig skritt til faste mosjonsvaner er den sosiale forpliktelsen som oppstår når man har avtaler med andre. Du kan melde deg inn i en klubb eller få med deg venner.

Det viktige er at dere får satt opp konkrete avtaler, gjerne på faste tidspunkter, uke etter uke. Hvis det for eksempel gjelder sunnere kosthold hjemme, så prøv å få med resten av husstanden på prosjektet, slik at du ikke blir sittende alene med dampede grønnsaker, mens de spiser saftige burgere. 

Bor du alene, så start eventuelt en matklubb. Å få med andre hjelper ikke bare på motivasjonen, men som en bonus gir de nye vanene ekstra sosialt samvær.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: