Aktive ferier Vi vil ha actionfylte ferier med svette i panna!

Vi vil ha ultra-aktive ferier

Vi er blitt gale etter aktive ferier! Vi vil svette og oppleve, og vi vil helst reise til noen skikkelig kule steder. Her er ni tips til aktive ferier som matcher et hvert budsjett.

31. oktober 2016 av Christian Martinez

Store løpeopplevelser

Luksus: Wanaka, New Zealand Derfor bør du reise dit: Lake Wanaka er New Zealands fjerde største innsjø og ligger i spektakulære naturomgivelser på Sørøya, der store deler av ”Ringenes Herre”-filmene ble spilt inn. Området er også kjent som verdens første beskyttede ”lifestyle reserve” og ligger ved Mount Aspiring National Park, New Zealands svar på Alpene. Innsjøen danner blant annet bakteppe for Challenge Wanaka, som er kjent som verdens mest naturskjønne ironmanløp. Det er 750 km med stier å velge mellom i området, med og uten guide, så det er både noe for terrengløpere og maratonløpere. Slik gjør du: Innsjøen ligger en knapp times kjøring fra Queens-town via Crown Range Road. Se mer på lakewanaka.co.nz. Dette koster det: Fly til Queenstown fås fra 10 000 kr. I byen Wanaka er det mange muligheter til å overnatte i alt fra hoteller til moteller og hytter.

Moderat: Ngong Hills, Kenya Derfor bør du reise dit: Fordi du kommer til å trene med noen av verdens beste kenyanske løpere i fantastisk flotte omgivelser – masaienes hjemsted – og kommer etter ferien i over 2000 meters høyde hjem med markant bedre bein og enorme lunger. Er du kulturhistorisk interessert, er det også opplagt med en avstikker til Karen Blixens berømte farm. Slik gjør du: Det er flere muligheter for eksklusive luksusturer, men da kan man risikere at man trener mest med andre utenlandske løpere (se for eksempel The Kenya Experience, traininkenya.com). Men hvis du heller vil tettere på de lokale, arrangeres det også turer til Ngong Hills via Facebook-gruppen Running Ngong Kenya. Dette koster det: Fly til Nairobi koster cirka 5000 kr. Til gjengjeld kan man få et helt greit hotell i Ngong Hills til 100 kroner døgnet og måltider trenger ikke koste mer enn 20 kroner.

Billig: Bornholm, Danmark Derfor bør du reise dit: Løp en ”maraton” på fem dager, og opplev gjennom løpet – som flytter seg rundt øya – strender, hav, klipper, lange bakker i Bornholms skoger, tøffe stigninger rundt borgruiner og raske byetapper med tusenvis av tilskuere. Over 2500 mosjonister og eliteløpere deltar i juli hvert år i det fem dager lange mosjonsløpet Etape Bornholm. Hver etappe – hvor den lengste er 10 km – arrangeres først om kvelden, så du får også tid til å nyte sola på dagtid. Etter løpet kan du grille med et glass kjølig rosévin. Slik gjør du: Kjør til Ystad, sør for Malmö (cirka 6 timer og 30 min.), ev. ta buss og tog, og ta fergen over til øya. Mer info og kontakt på etape-bornholm.dk. Dette koster det: Deltakelse i løpet koster 900 kr for voksne og 350 kr for barn. En billigbillett på fergen fra Ystad til Rønne med bil og fem personer koster ca. 1000 kr.

Supre sykkeleventyr

Luksus: L'Eroica, Norditalien Derfor bør du reise dit: Retrorittet L’Eroica hyller en æra i sykkelsporten da ryttere som Gino Bartali og Fausto Coppi kjempet på ujevne grusveier med reservedekk slynget rundt halsen. De to sykkelrytternes dueller trollbandt hele Italia i tiden etter 2. verdenskrig, og rittet var i manges øyne heroisk i dets storhet og lidelse (derav rittets navn). Samtidig kan du nyte Toscanas bølgende land-skap og kose deg med italiensk salami og god chianti i pausene. L’Eroica-rittet ble skapt i 1997 av en entusiast som ville minne om sykkelsportens røtter langt unna hitech og doping – og for å forhindre de fine hvite grusveiene rundt Gaiole i Chianti i å bli asfaltert. 7000 ryttere deltar hvert år i rittet, som er inndelt i fire etapper – fra 46 km til den krevende Long Route på 209 km, som passerer de vakre strekningene i Chianti, Val d'Arbia og Val d’Orcia. Slik gjør du: Rittet finner sted i oktober hvert år. Se eroicagaiole.com. L’Eroica avholdes også i Sør-Afrika, Japan, USA, Spania, Storbritannia, Nederland og Uruguay. Se mer på eroica.cc. Dette koster det: 1000 kr for innregistrering. Legg til utgifter til transport, kost og losji – samt den trolig største utgiften: Man må stille med sykkel produsert før 1987 og passende antrekk fra perioden – ellers risikerer man å bli diskvalifisert av ledelsen!

Moderat: Mallorca, Spanien Derfor bør du reise dit: Glimrende veier, flott og variert terreng, fine stigninger, god mat og behagelig klima er en del av forklaringen på hvorfor Mallorca er så populært hos sykkelfolket. Dessuten er bilistene vant til syklister – og så er det billige flybilletter. Cykler Mallorca–Casa del Ciclisme er et lite sykkelhotell som danner rammen rundt aktiv ferie generelt og sykling spesielt på øya. Det danske teamet står bak to hoteller langt fra masseturismen, og formidler sykkelpakker med base i Selva, en liten middelalderby ved foten av fjellene på nordsiden av øya. Komplett med basseng, eget verksted, sykkelutleie og guider. Slik gjør du: Se mer på cyklermallorca.dk. Dette koster det: Fly til Palma de Mallorca fås fra ca. 2000 kr. Dobbeltrom på Hotel Can Cota i høysesongen koster 1300 kr.

Billig: Hallandsåsen, Sverige Derfor bør du reise dit:Båstad, mellom Göteborg og Malmö, ligger bare fem timers kjøring fra Oslo og lokker med vakker natur og høye stigningsprosenter på glimrende asfalt. Topp for sykkelryttere som vil utfordre seg selv. Den populære ferie- og badebyen danner også rammen for Grand Prix Båstad, et mosjonsritt med en 15,5 km runde på nordsiden av Hallandsåsen, som byr på stigninger helt opp til 19 % og 325 høydemeter per sløyfe. Velg mellom barske 62 km (4 runder) eller utmattende 124 km (8 runder). Slik gjør du: GP Båstad avholdes hvert år i september. Påmelding på ultimate.dk. Dette koster det: Deltakelsen i GP Båstad koster 595 kr.

Tøff terrengsykling

Luksus: Moab, Utah, USA Derfor bør du reise dit: Den gamle minebyen Moab i delstaten Utah har for lengst etablert seg som ”Amerikas offroad-hovedstad” selv om den bare har 5000 innbyggere. Det er utallige stier og løyper til alle nivåer av terrengsykling i det rå ørkenlandskapet, men også andre offroad-entusiaster tar veien gjennom området i alt fra jeeper til motorsykler. The Slickrock Trail, sannsynligvis den mest kjente terrengsykkelstien i Nord-Amerika, går gjennom et gigantisk landskap av forsteinede sanddyner med en 17 km lang løype for erfarne og en mer nybegynnervennlig Practice Loop. Slik gjør du: Der er 3,5 timers kjøring fra Salt Lake City til Moab, som også er startpunktet for nasjonalparker som Arches, Canyonlands og Capitol Reef National Park. Se mer på visitutah.com. Dette koster det: Fly til Salt Lake City fås for ca. 5000 kr. Rim Tours arrangerer alt fra 1-dags til ukelange guidede turer. Se rimtours.com. Deres guidede pakke Best of Moab på 3 dager/3 netter koster 7400 kr per person.

Moderat: Andorra Derfor bør du reise dit: Dypt inne mellom Pyreneenes høye fjell befinner det lille fyrstedømmet Andorra seg. Området er svært vanskelig å navigere i uten en lokal guide. Det er ingen offisielle kart, og de få kartene som finnes, motsier hverandre. Mange daler under 1800 meter er dekket av tett skog, som gjør det vanskelig å orientere seg. Det er bare noe av det som gjør Andorra til et unikt sted i Vest-Europa for eventyrlystne terrengsyklister. Engelske Singletrack Safari tilbyr som de eneste guidede utflukter i det ville og mennesketomme terrengsykkelmekkaet. Slik gjør du: Andorra ligger 3 timers kjøring fra Barcelona, Perpignan eller Toulouse. Booker du hos Singletrack Safari, kan du betale for å bli hentet på flyplassen. Dette koster det: Fly til Barcelona fås for under 2000 kr. Guidet tur fås fra 4500 kr per person i delt dobbeltrom for 3 dager/4 netter. Se mer på singletracksafari.com.

Billig: Vallåsen, Sverige Derfor bør du reise dit: Vallåsen Bike Park, mellom Göteborg og Malmö, er en oldschool downhillpark med heis fem timers kjøring fra Oslo. Her er det ni løyper å velge imellom fra nybegynner til avansert i vanskelighetsgrad. Parken har siden 2012 oppgradert sporene, bygget hopp, broer og andre funksjoner. Det er en T-krokheis, så man kan bli trukket opp til toppen. Løypene er ganske korte, så man kan sykle dem ned mange ganger i løpet av en dag og målrettet trene teknikken. Du får bruk for både spesialsykkel og sikkerhetsutstyr – og begge deler kan leies på stedet. Reserver gjerne sykkelleie hjemmefra. Er du nybegynner, kan man leie en sykkelinstruktør på timebasis. Slik gjør du: Parken har åpent alle helger om sommeren samt torsdag ettermiddag. Se Vallåsen Bike Park på Facebook eller på vallasenbp.se. Dette koster det: Heiskort for en dag koster 230 kroner for voksne.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: